Impressie: Vanschagen Architecten
Impressie: Vanschagen Architecten

Oude wasserij Bergwegziekenhuis wordt hét modecentrum van Rotterdam

Algemeen 196 keer gelezen

Rotterdam - De Wasserij in Rotterdam-Noord moet uitgroeien tot hèt Modecentrum van Rotterdam. Het gebouw, dat ooit dienst deed als wasserij van het voormalige Bergwegziekenhuis, biedt vanaf begin 2018 plaats aan de eerste modespecialisten. “We hebben straks zo’n 2000 m2 ter beschikking en ik verwacht dat zich er uiteindelijk enkele tientallen mode-ondernemers in vestigen”, vertelt directeur Olof van de Wal van SKAR, (Stichting Kunst Accommodatie Rotterdam). 

Door Jaap Deijbel

Van de Wal: “Het gaat niet alleen om mode-ontwerpers, maar ook om stoffenmakers, kleermakers, en agenten die ervoor zorgen dat de creaties in de winkels liggen. Het initiatief is ontstaan door een vraag uit de mode-markt. Het is een sector, die steun nodig heeft om zich te ontwikkelen. In dit centrum kunnen ze in een echte mode-omgeving hun krachten bundelen, gezamenlijk investeren en de kosten drukken, want de huren zijn billijk en stabiel. We werken niet met lokkertjes, zoals lagere huurprijzen bij de start”. 

De mode-broedplaats komt er mede dankzij STIPO, Stad2 en Vanschagen Architecten. Volgens Van de Wal zijn de reacties uiterst positief. Hij zegt: “Er is voldoende kwaliteit in Rotterdam en door verbetering van de infrastructuur, waarmee je een verbinding maakt met de markt, is het eenvoudiger om de subtop en zelfs de top te bereiken”. Momenteel wordt er ook met de Willem de Kooning Academie, het Zadkine- en Albeda-college gesproken over samenwerking.  

De Rotterdamse mode-ontwerper Mevan Kaluarachchi, die als één van de eersten naar het nieuwe Modecentrum verhuist en vanaf het begin betrokken was bij de ontwikkeling zegt: 
“Ook MBO-studenten krijgen straks de kans om voor designers te werken. En we willen de grote afstand tussen publiek en modemakers, verkleinen en design ook bereikbaar maken voor een smallere beurs. We streven naar absolute toegankelijkheid, We denken niet alleen aan shows, maar ook aan open dagen, waarbij het publiek kan zien hoe wij werken. Amsterdam moet niet de enige plek in Nederland zijn, waar de mode-industrie is geconcentreerd”. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant