John Buijsman (midden), met daarachter Michiel Nooter, die wordt vervangen door Noël van Santen. In september start er in het nieuwe Luxor Theater een nieuwe reeks van de musical.
John Buijsman (midden), met daarachter Michiel Nooter, die wordt vervangen door Noël van Santen. In september start er in het nieuwe Luxor Theater een nieuwe reeks van de musical. Foto: Jaap Deijbel

‘Aanstormend talent’ John Buijsman over het nieuwe seizoen van De Marathon

Algemeen 135 keer gelezen

Rotterdam - Musical De Marathon is ook komend theaterseizoen te zien. Logisch, want het is bij de Musicalworld Awards genomineerd als beste musical en als beste ensemble. Bovendien is John Buijsman genomineerd als beste hoofdrolspeler en bij de Broadway InnHolland Awards zelfs als aanstormend talent.

Door Jaap Deijbel

Buijsman: “En dat op je 64e! Ik moest er wel hard om lachen. Straks vraagt Joop van den Ende me nog. Hoewel ik destijds over mijn deelname wel heb moeten nadenken, want ik ben niet zo’n musicalfan. En de film was al top! Maar regisseur Job Gosschalk heeft het op zo’n slimme manier geschikt gemaakt voor theater, dat iedereen het wil zien. Het is ook één van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan, allemaal dankzij een team zonder ego’s, dat onderling veel plezier heeft. Daarom hoop ik dat we de Ensembleprijs winnen.”

Hij vervolgt: “Vergis je niet, bij een musical werk je je de tyfus! Bij de repetities al, want als ik met m’n tekst klaar was, kon ik meteen in een andere ruimte zang en dans oefenen. Daar staat tegenover dat het alleen in Luxor al 45 duizend bezoekers heeft getrokken. Normaal gesproken moet ik daar vijftien jaar voor spelen!”

“Bijzondere momenten? Die voorstelling dat er 1500 mensen in de zaal van Luxor zaten met dezelfde sport-outfit als wij. Dat was waanzinnig. En een zoon van een man die stervende was wilde het duet, dat ik, als ik al dood ben, met m’n zoon zing, aan hem laten horen. Dat is geregeld. Hij vond het erg mooi. Bovendien kreeg ik juist toen we in Amsterdam zouden spelen, een zweepslag. De dokter zei ‘zes weken rust’. Maar dan kon niet. Dankzij een spuit in m’n been en massages, heb ik het gered. En dan is het mooi dat ze ook in Amsterdam de musical omarmden”.

Buijsman verwacht overigens dat Noël van Santen de rol van Kees komend seizoen net zo goed vertolkt als de vertrokken Michiel Nooter. Daarnaast is hij bezig met de monoloog Speksnijder, ook dit keer samen met toneelschrijver Peer Wittenbols.

Hij vertelt: “Speksnijder is een 64-jarige rechercheur, die zijn dochter is verloren, omdat een dealer haar slechte pillen gaf. Na vijftien jaar komt de dealer vrij. Samen met de RET wil ik een tunnelbuis, ooit neergelegd voor het doortrekken van de metro naar Katendrecht, als theater inrichten. Die eigen producties leveren mij veel bevrediging op. Maar eerst De Marathon en daar heb ik ook ontzettend veel zin in!”.

De Marathon: Van 5 tot en met 16 september in het nieuwe Luxor Theater. Meer info op www.luxortheater.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant