Foto: Anne Reitsma/Mariniersmuseum
Foto: Anne Reitsma/Mariniersmuseum

Vernieuwd Mariniersmuseum bijna klaar voor open huis!

Rotterdam - Aan de Wijnhaven in Rotterdam wordt de laatste hand gelegd aan het vernieuwd Mariniersmuseum. Het museum heeft de vaste opstelling op de schop genomen en de frisse interactieve inrichting daagt jong en oud uit zich voor even marinier te voelen. 

Zaterdag 24 februari mag het publiek voor het eerst de krachten komen meten op de hindernisbaan of zich vergapen aan de levensechte openingsfilm. Het Mariniersmuseum heeft een groot deel van haar museum in een nieuw jasje gestoken. Op de derde etage worden bezoekers meegenomen naar de oprichting van het Korps Mariniers in 1665 tot aan de Koude Oorlog en ervaren daarbij het dagelijks leven van een marinier. Mariniers worden al eeuwenlang wereldwijd ingezet.

Met behulp van actief-dienende mariniers, re-enactors, beeldmateriaal van recente oefeningen en missies, én de nieuwste digitale effecten heeft regisseur en producer Christiaan Kuipers een film gemaakt waarin duidelijk wordt wat een marinier is en waar hij voor staat. Een glansrol is weggelegd voor de spoorweghefbrug De Hef in Rotterdam, die in de film het decor vormt voor de strijd om de Maasbruggen in de meidagen van 1940. 

Met de schenking van een model van Zr.Ms. Johan Wit, door de Stichting Vrienden van het Mariniersmuseum aan de Stichting Historische Verzameling Korps Mariniers, is de basispresentatie compleet. Naast dit zeer gedetailleerde scheepsmodel hebben bijzondere collectiestukken, waaronder bruiklenen van het Rijksmuseum, hun weg gevonden naar het museum. Zo kan de bezoeker een originele hoed van een zogenaamde "hoedjesman" uit 1817 zien en een sabel die gebruikt werd aan boord van de kanonneerboot van Van Speijk. 

In het weekend van 24 en 25 februari is iedereen welkom in het Mariniesmuseum. Er zijn doorlopend rondleidingen over de vernieuwde derde etage en je kan onder begeleiding het dak van het Witte Huis bezoeken. Kijk op www.mariniersmuseum.nl voor meer informatie. 
 

Meer berichten