Nummer 1. Foto: Leon Bouwman
Nummer 1. Foto: Leon Bouwman

Dit zijn de beste plekken om van de Rotterdamse skyline te genieten!

Rotterdam - Wat een geweldig leuk idee van de Rotterdamse Dromers. Op hun website hebben ze de tien plekken op een rij gezet waar je de Rotterdamse skyline op z'n mooist kunt zien. We waren bijna jaloers dat we het zelf niet hadden verzonnen, maar gelukkig mochten we de Top 5 in De Havenloods publiceren.

Elke Rotterdammer glimt van trots wanneer het gaat over de skyline. Sinds de Shell-toren in 1975 het aangezicht van het door oorlogsgeweld verminkte Hofplein verrijkte, zijn hoogbouw en Rotterdam onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dankzij het platte Hollandsche landschap zie je de Rotterdamse binnenstad zelfs in de Hoekse Waard of Den Haag al liggen. Maar wat is de mooiste plek om de skyline te bewonderen? De Rotterdamse Dromers zetten de 10 beste plekken op rij vanaf waar je de stad echt eens moet gaan bekijken.

Op nummer 1 staat de Van Brienenoordbrug, richting noord. Verder komen boven in de lijst de fly-over het Kleinpolderplein (A13), de route tussen de Maashaven, Rijnhaven en Wilhelminaplein, de Ackerdijkse Plassen en en de Pieter de Hoochbrug, Coolhaven voor. De foto's staan onder dit bericht. 

Hier plaatsen we de top vijf. De tekst is een kortere versie van wat de Rotterdamse Dromers zelf hebben gemaakt, geschreven door Bart Toorenaar. Je kunt de volledige lijst vinden op rotterdamsedromers.nl of via www.facebook.com/rotterdamsedromers.

Nummer 5!

Pieter de Hoochbrug, Coolhaven. Wie bij metrostation Coolhaven uitstapt wordt eerst begroet door een meesterwerk van onze stadsdichter. Deelder wijst je erop dat de hemel tegenwoordig met de metro te bereiken is. Om dat statement bewaarheid te laten worden hoef je alleen maar de Pieter de Hoochbrug over te steken. Waag het echter voortaan niet om hem te passeren zonder een blik richting stad te werpen.

Nummer 4!

Ackerdijkse Plassen, Rotterdammers doen nog wel eens laatdunkend over natuur. Weilanden, dat zijn niet meer dan ongebruikte percelen die hun urbane ambities in de weg staan. Maar wie wel eens de fiets pakt naar het Midden-Delfland begrijpt opeens een stuk beter waarom deze polders gevrijwaard moeten blijven voor iedere vorm van Rotterdamse (of Haagse) expansiedrift. Kronkelende weggetjes, de geur van giertanks, de Zwarte Cross is dichterbij dan je denkt. 

Nummer 3!

Route tussen de Maashaven, Rijnhaven en Wilhelminaplein. We kunnen er niet de vinger op leggen wat wij het tofst vinden aan dit surrealistische stukje Nederland. Is het de aanblik op de binnenvaartschepen die voor anker liggen in de Maashaven, de oude industriële parels als pakhuis Santos, het Meneba-gebouw en de Maassilo? Of is het toch de Chicago-achtige verhoogde metrobaan, die ons doet denken aan Blues Brothers en Taxi Driver? 

Nummer 2!

Het Kleinpolderplein. Volgens verkeerskundigen waarschijnlijk een complete fuck-up. Of het nou komt omdat het in de achtertuin gebouwd is van Overschie, of dat snelweg en stadsweg ongezien in elkaar overlopen. De meest waardevolle functie van het Kleinpolderplein: het is porno voor iedere hoogbouwliefhebber. Komend vanaf Den Haag geeft het hetzelfde zalige gevoel van thuiskomen als de nummer van 1 van deze lijst. 

Nummer 1!!!

Van Brienenoordbrug, richting noord. De onbetwiste koning van deze lijst is, het kon ook niet anders, de Van Brienenoordbrug. Iedere Rotterdammer kent het gevoel van thuiskomen dat het bedwingen van deze machtige Maasbrug geeft. Na een heerlijke vakantie in Zuid-Frankrijk, met zon en wijn overgoten, heten de torens je welkom in je thuisstad.

Meer berichten