Foto: Peter Steenbergen nieuw

Column Peter Steenbergen over zijn laatste werkdag op Zuid

Rotterdam - Onze columnist Peter Steenbergen schrijft deze week in De Havenloods over zijn laatste werkdag in Feijenoord. 'Na 30 jaar zat mijn inzet voor in mijn ogen het mooiste gebied op Zuid er op.' In zijn hart is alweer genoeg plek ontstaan voor nieuwe gebieden.

'Oude liefde roest niet', met dit refrein van de hit van VOF de Kunst uit 1984 in mijn kop fietste ik 31 december aan het eind van een enerverende werkdag de laatste keer vanuit Feijenoord over de Willemsbrug in noordelijke richting. Een spreekwoordelijke laatste keer uiteraard, maar formeel zat na 30 jaar mijn inzet voor in mijn ogen het mooiste gebied op Zuid er op. Een aantal bijzondere herinneringen kwam bij mij boven: mijn start in buurthuis Het Ravennest en de vele uren die ik heb doorgebracht in de jongerenkelder. Dat leverde mij destijds bij de jeugd al snel de bijnaam Peter Kelder uit de serie GTST op. Hoeveel jongeren heb ik door de jaren heen pizza's leren maken, geholpen bij het huiswerk of bij het oplossen van een conflict op het pleintje in de buurt? Goede tijden, slechte tijden op Zuid, misschien schrijf ik er ooit wel een boek over. Dan gaat er minimaal één hoofdstuk over een aantal Zuiderlingen die ik nooit zal vergeten: ik noem nu geen namen want het zijn er te veel.
Inmiddels ben ik alweer anderhalve maand vol overgave actief in mijn 'nieuwe' baan en omgeving. De bijbehorende opdracht lijkt verdacht veel op de aanpak waar ik in Feijenoord voor stond. En dat helpt enorm bij het onthechten. Natuurlijk volg ik de ontwikkelingen in Feijenoord. Het blijft tenslotte mijn eerste liefde. Maar eerlijk is eerlijk, werken op de rechter Maasoever is minimaal net zo uitdagend als werken op Zuid. En omdat het vandaag 14 februari en dus Valentijnsdag is, zal ik het maar gewoon openlijk zeggen, in mijn hart ontstaat er steeds meer ruimte voor mijn 'nieuwe' gebieden. En ik moet nog iets bekennen, ook mijn liefde voor de kleinste van de drie betaald voetbalclubs in Rotterdam neemt toe. Niet alleen door de opvallende resultaten van het 1e team, maar veel meer nog door de dagelijkse inzet die Excelsior doet vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Ik ben erg onder de indruk van de speciale dug-out die direct langs het veld staat om jongeren te belonen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan hun buurt. Zo kunnen zij de thuiswedstrijd op een unieke manier beleven. Excelsior4all is veel meer dan voetbal en heeft daarmee mijn hart veroverd.

Peter Steenbergen werkt voor Thuis Op Straat.

Meer berichten
Shopbox