Bijna elke vrijdagavond ontmoeten de mannen van Lastplak elkaar in hun atelier aan de Mathenesserweg in Rotterdam-West. Om te sparren, bier te drinken en na te denken over toffe projecten.  (Foto: Leanne Sneep)
Bijna elke vrijdagavond ontmoeten de mannen van Lastplak elkaar in hun atelier aan de Mathenesserweg in Rotterdam-West. Om te sparren, bier te drinken en na te denken over toffe projecten. (Foto: Leanne Sneep)

Rotterdam mist nog een grote muurschildering van Lastplak

Rotterdam - Lastplak draait op volle toeren. Toch is het al een tijdje stil rond de mannen van dit kunstenaarscollectief . Deels het gevolg van de drukte van de dag, deels een bewuste keuze. "Ik denk juist dat we nog bestaan omdat niet iedereen ons kent."

Door Leanne Sneep

Bijna elke vrijdagavond ontmoeten de mannen van Lastplak elkaar in hun atelier aan de Mathenesserweg in Rotterdam-West. Om te sparren, bier te drinken en na te denken over toffe projecten. Het collectief, bestaande uit ongeveer tien graffitikunstenaars, hebben inmiddels een grote naam in de 'Street Art scene'. Naast werk in steden als Amsterdam en Antwerpen, zijn ze vooral actief in Rotterdam. "In ons stadje staan we nu vooral bekend om kunstwerken op oude gebouwen"', aldus Boortorrie, kunstenaar binnen het collectief.

De mannen zijn allang niet meer de meest gevraagde in de 'graffiti scene'. Toch zijn ze heel trots op Lastplak. "Het feit dat we überhaupt nog bestaan en zo goed functioneren vind ik heel tof", aldus Tim Sake, een van de kunstenaars. Dat ze het als kunstenaarscollectief zo goed doen, heeft vooral te maken met de makkelijke gang van zaken binnen de groep denkt Grrt Watnou, gepensioneerd en daarmee de oudste binnen Lastplak. "Wij zijn heel open en kunnen bijna alles tegen elkaar zeggen. Verkopen we een schilderij? Dan delen we de opbrengst door iedereen die meegewerkt heeft."

Volgens Grrt zijn bijna alle kunstenaarscollectieven om hen heen kapotgegaan. "Te veel regels en moeilijk doen over geld en administratieve zaken zijn vaak het probleem." Bij Lastplak gaat het allemaal niet zo omslachtig. De mannen nemen als voorbeeld een Lastplakker die een tijd geleden afstand wilde nemen van het kunstenaarscollectief. Hij schreef netjes een ontslagbrief en hoopte hiermee te kunnen stoppen. "Uiteindelijk hebben we vooral hard gelachen om die brief. Dat hoeft toch helemaal niet. Lastplakker ben je voor het leven. Ook als je niet meer komt opdagen en meedraait," aldus Grrt.

Juist omdat de sfeer nu goed is, willen ze voorlopig gewoon 'hun ding' blijven doen en niet te populair worden. Toch hebben ze stiekem wel een ambitie " Rotterdam mist nog een grote muurschildering van ons. We hebben veel toffe projecten gemaakt in onze stad. Alleen waren dit vaak sloopgebouwen. Bijna alles wat we hebben gemaakt is inmiddels ook al weer gesloopt. Ik hoop dat we een keer de kans krijgen om iets te maken wat lange tijd te zien zal zijn," aldus Boortorrie. Komende tijd dus zoeken naar een goede locatie voor een soortgelijk project. Of dit ook gaat lukken? "De tijd zal het leren, het komt wel als het komt. De stad zou het wel goed kunnen gebruiken", aldus Grrt.

Meer berichten