Bart Deurloo concentreert zich volledig op het WK. Na nog wat wedstrijden en een welverdiende vakantie gaat de allrounder voor de nieuwe Olympische cyclus weer alle toestellen trainen. (Foto: Rob Kamminga)
Bart Deurloo concentreert zich volledig op het WK. Na nog wat wedstrijden en een welverdiende vakantie gaat de allrounder voor de nieuwe Olympische cyclus weer alle toestellen trainen. (Foto: Rob Kamminga) Foto: Emile Hilgers

Met stabiele basisoefening wil Bart Deurloo WK-finale halen

Algemeen 58 keer gelezen

Rotterdam - Voor Bart Deurloo is het WK turnen van 2 tot en met 8 oktober in Montreal een titeltoernooi waar hij lang naar toe heeft geleefd en het beste uit zichzelf wil halen. Er volgen nog enkele Bundesligawedstrijden, maar daarna gaat zijn leven als topsporter even ‘on hold’. “De afgelopen twee jaar was het alleen maar trainen en wedstrijden, dag in, dag uit. Ik ben al sinds november 2015 niet met vakantie geweest.”

Door Emile Hilgers

Met trainer Jeroen Jacobs heeft de 26-jarige Rotterdammer vooral gewerkt aan een stabiele basisoefening op rek, het toestel waarop hij bij grote toernooien vaak in de schaduw bleef van publiekslieveling Epke Zonderland. Op het NK in juni was er in Ahoy weer een tweestrijd en won Bart de toestelfinale. De media schreven vooral over de winst van ringenspecialist Yuri van Gelder en de voorzichtige oefening van Zonderland, die beiden een comeback maakten na de teleurstellingen van de Spelen in Rio.

“Voor mij geen probleem”, zegt de Rotterdammer, die naast de finale rek ook de meerkamp won. “Epke is Olympisch kampioen, dus logisch dat hij veel aandacht krijgt. Ik doe mijn eigen ding en wat ik leuk vind. Op rek kan ik het meest uitbreiden en meer kwaliteit halen. Belangrijk is een stabiele basisoefening, daarop heb ik gefocust. Die heb je niet in één keer, het kost tijd om hem constant te krijgen. Vorige week op de World Cup in Parijs was die perfect. Als ik hem op het WK weer goed doe, haal ik de finale. Daarin zal ik risico’s moeten nemen. Het wordt alles of niets.”

Door de nieuwe code van de internationale turnbond kan Bart de vluchtelementen verdelen zonder dat hij de draai hoeft te maken die vanwege zijn zwakke schouder niet lukt. Epke oefent om de vijf vluchtelementen achter elkaar te doen, dat levert extra punten op. Bart: “Ik doe drie vluchtelementen achter elkaar of een combinatie van twee keer twee. Wat het wordt, hangt af van de rekstok en van de vorm van de dag. Soms kies ik heel kort van tevoren pas.”

Na het WK, waar hij ook op paard-voltige uitkomt, gaat Bart ook op de andere toestellen weer intensief trainen. “Dat is wat ik het leukst vind, daar ligt de grootste uitdaging. Het heeft ook te maken met de nieuwe Olympische cyclus. Als Oranje zich wil kwalificeren voor Tokio 2020, moeten we vier allrounders in de ploeg hebben. De regels zijn veranderd, in het nadeel van toestelspecialisten.”

De tweede plaats - achter Epke - op de World Cup in Parijs heeft Bart Deurloo gesterkt in de aanloop naar Montreal. “Het verschil was maar vijf honderdste punt. Een ideale voorbereiding op het WK. Ook een grote zaal, veel publiek. Alles liep lekker, dan is een tweede plaats ook chill.”

Na het WK heeft Bart nog elk weekend een wedstrijd, vertelt hij. “9 december is de laatste. Daarna neemt mijn lichaam een time-out, dat voel je aankomen. Ik kijk er ook enorm naar uit: even helemaal niks, rust in je hoofd.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant