Links Ton en rechts  de 'Orcam MyEye', het apparaatje waar de crowfunding campagne om draait.
Links Ton en rechts de 'Orcam MyEye', het apparaatje waar de crowfunding campagne om draait.

Ton wil met crowdfunding zijn ‘doel voor ogen’ realiseren

Algemeen 57 keer gelezen

Rotterdam - Ton van Bennekom is druk bezig met een crowdfunding campagne om zijn droom mogelijk te maken. Hij is sinds zijn achttiende slechtziend. Er is een hulpmiddel ontwikkeld die zijn zelfredzaamheid enorm kan vergroten, maar zorgverzekeraars vergoeden de hoge kosten voor de ‘Orcam MyEye’ niet. Ton is door zijn oogziekte inmiddels afgekeurd en in de WIA beland. Het ontbreekt hem aan de middelen om hiervoor zelf te sparen en de Orcam MyEye binnen afzienbare tijd aan te schaffen. Hij zoekt nu steun via crowdfunding.

Ton van Bennekom: “Ik heb al jaren een zicht van 5 procent. Dit zicht verlies gebeurde plotseling. Na een lange periode van onderzoeken bleek ik de ziekte van Leber te hebben. Een zeldzame, erfelijke aandoening. Deze aandoening zorgt in eerste instantie voor het verliezen van de functie van de centrale oogzenuw waardoor je je zicht verliest. Dit is niet te verhelpen en onderzoek naar mogelijke medicijnen staat in de kinderschoenen. Behalve het zicht kunnen ook andere lichaamsfuncties worden aangetast, zoals het hart en spieren en energie.”

Hij worstelt al 35 jaar met de acceptatie van zijn ziekte. “Op een contactdag voor LOA-patiënten raakte ik geïnspireerd door een spreker. Hij wees op het feit dat je hulp van je omgeving moet durven vragen om te kunnen functioneren met deze ziekte. Iets waar ik mijn leven lang al erg veel moeite mee heb”, vertelt hij. Om de afhankelijkheid wat te verkleinen en zelfredzaamheid te vergroten, staat er een hulpmiddel op zijn verlanglijstje. Namelijk de Orcam MyEye. Een mini-camera die op een bril gemonteerd wordt en het beeld omzet naar spraak. Omdat hij een financieel steuntje in de rug kan gebruiken, heeft hij een crowdfundinn campagne opgezet. “Ik heb een enorm grote stap gezet om de medemens om financiële hulp te vragen.” Zijn campagne is te vinden op www.GeefGezondheid.nu onder de naam ‘Extra oog voor zelfredzaamheid’. Dit platform ondersteunt Ton tijdens zijn campagne. Iedereen kan hem helpen. Via de projectpagina kan ieder gewenst bedrag vanaf €0,01 gedoneerd worden. Stapje voor stapje komt hij dichterbij de 4000 euro, wat nodig is voor de Orcam MyEye. De campagne duurt drie maanden en loopt nog tot 31 december.

Doneer via www.GeefGezondheid.nu ‘Extra oog voor zelfredzaamheid’

Uit de krant