Foto: Studio Bas

Slimme regentuinen 'overspoelen' het Oude Noorden

Rotterdam - In korte tijd zijn er twee regentuinen verschenen in het Oude Noorden van Rotterdam. De ZOHO-letters bij het Gele Gebouw in het Zomerhofkwartier doen dienst als regentonnen. De eerste tonnen in de Portiektuin in de Agniesebuurt zijn vorige week neer gezet. 

(Door Gerrit van Loon)

Volgens Bas Sala, die de grote ZOHO-letters ontwierp, krijgen we te maken met steeds extremer weer. "Langere periodes van droogte worden afgewisseld met grote hoeveelheden regen in korte tijd. Mijn letters dragen bij aan de oplossing voor deze overlast." De letters zijn regenwaterbuffer en een mooi gezicht voor de wijk ineen. Het regenwater van het dak van De Hofbogen wordt naar de letters geleid en komt zo niet in het riool. 

Het slimme systeem in de letters kijkt via internet naar de weersvoorspelling. Is er een zware bui in aantocht, dan laat het water los in de omliggende tuin en creëert het buffercapaciteit voor de komende regenbui. Tijdens lange periodes van droogte houden de letters juist water vast om het omliggende groen van water te voorzien. Het systeem werkt op zonne-energie. De ZOHO-letters zijn ontwikkeld en gebouwd in Rotterdam in opdracht van de gemeente. Voor de productie heeft Studio Bas Sala samengewerkt met Wijkcoöperatie Noord, een organisatie van vrijwilligers. 

De Portiektuin van Stichting Tussentuin heeft onlangs slimme regentonnen gekregen. De portiektuin is door bewoners van een portiek in een woningbouwblok van Havensteder aan de Agniesestraat gestart. Het binnenterrein mocht wel groener. Nu wordt het regenwater vanaf het dak opgevangen in de tuin en via een wadi afgevoerd naar het riool. Een wadi is volgens Wikipedia 'een bufferings- en infiltratievoorziening tijdelijk gevuld met hemelwater'. "De naam verwijst naar de Arabische naam voor een vaak droogstaand rivierdal." Bewoners rondom De Portiektuin wilden graag een kraan in de tuin waarmee ze planten water kunnen geven. Daar zorgen de nieuwe tonnen nu voor. 


 

Meer berichten