Hogeschool Kralingse Zoom nog zeker anderhalf jaar dicht

Rotterdam - Studenten aan de Hogeschool Rotterdam kunnen zo'n anderhalf jaar niet in het afgesloten bouwdeel van hun schoollocatie aan de Kralingse Zoom. De blauwe gevelplaten daar zijn niet brandveilig genoeg.

Door Gerrit van Loon

Het bestuur van Hogeschool Rotterdam liet vorige week de studenten weten dat ze nog wel wat geduld moeten hebben. Tot 1 mei kunnen studenten zeker terecht in het World Trade Centre in het centrum. De hoop is daar tot de zomervakantie te mogen verblijven. Daarna wordt gekeken naar een alternatieve locatie. Snel terugkeren naar het gebouw met de onveilige gevelplaten aan de Kralingse Zoom zit er niet in.

Die locatie werd onderzocht naar aanleiding van de brand in de Grenfell Tower in Londen, die volledig afbrandde. Toen bleek dat de gevelplaten in Rotterdam niet voldoende brandvertragend zijn, werd het gebouw gesloten. Bestuurder Wijnand van den Brink liet studenten weten dat er nog minimaal anderhalf jaar nodig is om de situatie veilig te maken. De tijd die het kost om vergunningen te krijgen speelt mee in die lange periode. De Hogeschool Rotterdam overweegt de herstelwerkzaamheden te koppelen aan een renovatie. Het ruimtegebrek intern oplossen door studenten in eigen gebouwen op te vangen is ook een optie, maar vergt veel gepuzzel.

Collegevoorzitter Ron Bormans liet in een bestuursvergadering doorschemeren dat de Hogeschool Rotterdam een onafhankelijk extern onderzoek laat uitvoeren naar 'hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren?'. "Door reguliere vergunningen en controles door de brandweer is dit brandgevaar nooit aan de orde gekomen", zei Bormans tegen de krant van de Hogeschool Rotterdam."

Meer berichten