Foto: Wim de Boek
Foto: Wim de Boek

Gigantische drukte op verjaardag van café de Bel

Rotterdam - Jim Postma bezocht gisteren (zondag 11 februari) het tienjarig jubileumfeest van café de Bel. De populaire kroeg was afgeladen vol. Postma maakte dit verslag van het feest:

Alleen oude kroegtijgers weten na jarenlange ervaringen dat je nooit en te nimmer je eigen stamkroeg moet gaan aanbevelen bij buitenstaanders. Zoals dus café de Bel aan de Gerda Scholtenstraat in het Oude Noorden waarvan afgelopen zondag uitbundig het 10-jarig bestaan werd gevierd.

De tent puilde uit met feestgangers. Zij stonden daar haast letterlijk als haringen in een ton. Bij de bartoog stonden zij metersdik in rijen. Hierdoor ontstond een soort van 'gehandicaptensport' om een biertje of een wijntje te bemachtigen. Binnen op het podium spetterende live-muziek van 'The Legendary Orchestra of Love'.

De receptie voor het vieren van het jubileum was gepland vanaf 21.00 uur die avond. De staf van het populaire café in het Oude Noorden was gekleed in zwarte t-shirts met het witte logo van de Bel, onder aanvoering van eigenaresse Tiek (met lange blonde haren). Bij mijn aankomst als reeds bekend Rotterdams kroegtijger voor minstens de afgelopen halve eeuw, was om reeds 21.15 uur de zaak totaal afgeladen. Doorkomen ging alleen nog via ellebogen en schouderduwen. Als vaste stamgast hield ik het meteen gezien en kon nog net in het oor fluisteren van fotograaf Wim de Boek: 'Zie je zo meteen in het rustige café Centraal!'(Zwartjanstraat).

Het zal wel aan mijn ouderdom liggen dat ik totaal niet meer tegen die drukte kan van lallende feestvierders. Bij mijn snelle vlucht tref ik buiten in de regen aan met sigaretje een andere bekende stamgast, namelijk Peet, 'de beste haringsnijder van Rotterdam.' Hij moppert: 'Ik ken niet een van al die vreemde receptielopers. Ik ga naar huis!'

Café de Bel is om vele redenen mateloos populair in de stad. Het geheim van de kroeg is de grote variëteit van kroeggangers. Van artsen tot buitenlandse studenten en van timmerlieden tot loodgieters. Het jubilerende café staat vooral bekend als verzamelplaats van ambachtslieden en klussers. Als je er een nodig hebt buiten alle circuits om dan is een bezoekje aan de Bel een garantie om je klus te doen slagen. Recent staat de Bel ook nog bekend als schaakcafé bij uitstek.

(Door Jim Postma)

Meer berichten