Afbeelding

Met een virtual reality bril de (traumatische) ervaring op de IC verwerken

Algemeen 11 keer gelezen

Rotterdam - Als eerste ziekenhuis start Franciscus Gasthuis & Vlietland een onderzoek met Virtual Reality. Patiënten krijgen na een behandeling op de Intensive Care (IC), ‘exposure therapy’ aangeboden om de ervaring op de IC beter te kunnen verwerken. Internist in opleiding dr. Michel van Genderen: “Door deze vorm van therapie verwachten wij een betere emotionele verwerking van de traumatische ervaringen tijdens een behandeling op de IC, leidend tot een sneller herstel en een betere kwaliteit van leven.”

In 2016 werden in Nederland circa 90.000 volwassen patiënten opgenomen en behandeld op een IC afdeling. Na de behandeling houdt een groot deel van deze patiënten geestelijke klachten die passen bij een posttraumatische stressstoornis of een depressie. Het herstel en de kwaliteit van leven wordt hierdoor verminderd. Bij sommigen heeft het zelfs invloed op het inkomen. 

Er bestaat nog geen behandeling voor dit trauma. “Hoewel een behandeling op de IC veel impact heeft, is er nog te weinig aandacht voor de periode erna. Ik ben ervan overtuigd dat IC zorg niet stopt bij de muren ervan, maar ook daarna moet worden gecontinueerd”, zegt Dr. Michel van Genderen. 

Door Virtual Reality in te zetten na een behandeling op de IC gaat het team, bestaande uit dokters van Franciscus Gasthuis & Vlietland en het Erasmus MC, onderzoeken of dit kan bijdragen aan vermindering van de traumatische stressstoornis en een betere kwaliteit van leven in de periode na de opname. De patiënten ervaren met de VR-bril een virtuele opname op de IC van Franciscus Gasthuis & Vlietland, waar ze eerder zelf opgenomen waren. Tevens wordt hierin uitleg gegeven over de apparatuur, de geluiden en de behandeling maar ook over de verschillende processen. Door deze ‘meest traumatische’ ervaringen opnieuw weer te geven en uit te leggen is het een vorm van ‘Virtual Reality Exposure Therapy’.  

Het project wordt regionaal ondersteund, onder andere door het Erasmus MC. De eerste resultaten worden halverwege 2018 verwacht. Stichting Coolsingel en Franciscus Gasthuis & Vlietland financieren het project.

Voor meer informatie en de informatiefilm kunt u kijken op www.franciscus.nl/VR

Uit de krant