Afbeelding

Ingezonden: Braziliaans Chorofestival Rotterdam

Algemeen 13 keer gelezen

Rotterdam - De vijfde editie van dit unieke festival in Europa vindt weer plaats in de cultuurrijke wijk Delfshaven in Rotterdam!

Een unieke Braziliaans Choro en Samba middag en avond. Met concerten, presentaties van leerlingen en docenten van EPM Holanda en Capoeira Berimbau de Ouro, jamsessies, lekker authentiek Braziliaans eten (diner reserveren!), dansworkshop met Juliana Braga en heel veel live muziek. Start om 15:00 met leerlingpresentaties. Voor hele programma zie www.grounds.nu

Concert om 19:15:

docenten EPM Holanda met gast Lilian Vieira (vocals)

Speciale gasten uit Brazilië: João Camarero (7 snarige gitaar) en Bebe Kramer (accordeon)

Choro Muziek
Choro is ontstaan in de 19e eeuw in Rio de Janeiro en een van Brazilië´s meest bekende en populaire muzieksoorten. De toenmalige cariocas, inwoners van Rio, bestonden uit Europeanen, afrikanen, indianen en natuurlijk een mix van deze rassen. De Europese dansen als de polka, schottisch, wals, habanera en mazurka werden doorontwikkeld en beïnvloed door Afrikaanse ritmes zoals de lundu en batuque. Zo ontstond een nieuwe swingende muziekstijl, de choro, waaruit later ook weer de samba is ontstaan.

Choroschool EPM Holanda

In Nederland is in 2012 de eerste school (in Europa) waar je deze muziek kunt leren, en wel in Rotterdam Delfshaven. Momenteel telt de school ruim 60 leerlingen, kinderen en volwassenen, die elke zaterdag les krijgen op hun instrument. Het unieke aan de (deels Braziliaanse) methodiek is dat het zeer praktijkgericht is dus snel muzikaal resultaat levert. Er worden alleen groepslessen gegeven. Iedere cursist volgt een les op zijn instrument en een les met alle instrumenten samen. De groepen zijn gemixt, jong en oud met verschillende culturele achtergronden en spelen samen vanaf les één. Naast de auditieve ‘Braziliaanse’ methodiek gebruiken we ook bladmuziek en maken gebruik van modernere wegen als YouTube en websites waar onze bladmuziek, audiofiles en lessen te vinden zijn.

Meer info over choro en de school: www.choroschool.com

Choro Festival wordt georganiseerd door de Braziliaanse muziekschool EPM Holanda i.s.m. GROUNDS en het is mede mogelijk gemaakt door Kubox Self Storage, Gemeente Rotterdam, Prins Bernhard cultuurfonds, Berimbau de Ouro Capoeira School, de SKVR, Bom Sabor do Brasil, Fonds voor, Juliana Braga Braziliaanse Dans School, Jeugd Cultuur Fonds en Creative Flavours.

Uit de krant