Afbeelding
Foto: Bibliotheek Rotterdam

Ingezonden: Prijs Beste Rotterdamse Boek 2017 voor Ernest van der Kwast

Algemeen 15 keer gelezen

Rotterdam - De winnaar van de prijs voor het Beste Rotterdamse Boek 2017 is: Ernest van der Kwast. Dat werd gisteravond bekendgemaakt in het Bibliotheektheater.

Ernest van der Kwast won met zijn boek Het wonder dat niet omvalt de harten van de jury: Raoul de Jong (Rotterdams auteur én prijswinnaar van de vorige editie), Mariska Verhulst (artistiek leider van festival Duizel in het Park), Theo Kemperman (directeur van Bibliotheek Rotterdam) en het publiek. Het publiek mocht heel de maand oktober stemmen op het Beste Rotterdamse Boek 2017. De drie juryleden hebben samen met de publieksstem het uiteindelijke oordeel gegeven.

Verwondering is niet naïef
Over Het wonder dat niet omvalt zei de jury:
‘Rotterdam is een koude, harde stad, een stad van architeconische iconen, waar het vaak regent en altijd waait. Maar ook hier is poëzie, als je op een andere manier, als je werkelijk, naar de dingen kijkt. Rotterdam is een stad die gemaakt is door mensen. En elk van die mensen blijkt speciaal, als je daar de tijd voor neemt. Niet alleen de schrijver van dit boek wint met deze prijs, met deze prijs winnen alle mensen over wie zijn boek gaat.

Het is een heerlijk, vrolijk boek, maar niet naïef, vergis u niet. Het spoort ons aan om de tijd te nemen voor elkaar. Om verder te kijken dan de façade. Om het hart en de blik open te houden. En om te blijven geloven dat wonderen bestaan, of om in elk geval te doen alsof. Want als je doet alsof dan zie je: wonderen zijn overal. Het zijn de buren die je tegenkomt in de lift van je flat, de mensen die je tegenover je hebt zitten in de metro, het is de bakker waarbij je elke zaterdag je brood koopt. Het zijn de mensen, alle mensen, met wie je samenleeft.

Verwondering is niet naïef. Verwondering vraagt om interesse. En misschien is interesse, het hart openhouden, vrolijk blijven, ondanks alles, het belangrijkste verzet dat we in deze dagen kunnen plegen.’

Negende keer
Ernest van der Kwast won een cheque van 1000 euro en zijn boek de titel ‘Beste Rotterdamse Boek 2017’. De presentatie was in handen van Evita de Roode en stadsdichter Derek Otte bracht een ode aan de vijf genomineerde titels:
Zweefduik door Wilfried de Jong, As, vuur door Hester Knibbe, Het wonder dat niet omvalt door Ernest van der Kwast, Meervoudig afwezig door Ester Naomi Perquin en Vroege werken door Jan Postma.

De prijs voor het Beste Rotterdamse Boek werd dit jaar voor de negende keer uitgereikt door Bibliotheek Rotterdam in samenwerking met Boekhandel v/h Van Gennep en met dank aan de boekhandels: Amesz, Donner, Bosch en de Jong en Maximus.

Uit de krant