Katsuhiro Otomo en Kosuke Kawamura, Inside Babel, 2016-2017, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. 
Katsuhiro Otomo en Kosuke Kawamura, Inside Babel, 2016-2017, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam. 

De Toren van Babel van binnen en buiten bekeken

Rotterdam - De Japanse mangakunstenaar en filmregisseur Katsuhiro Otomo en kunstenaar Kosuke Kawamura openen vrijdag 9 februari de tentoonstelling 'Babel - Oude meesters terug uit Japan' in Museum Boijmans Van Beuningen. Otomo is wereldberoemd door zijn film Akira. Samen met Kawamura bezocht hij in 2016 Rotterdam en zij vormden toen een idee over de binnenkant van De toren van Babel en hetgeen zich daar zou kunnen afspelen.

Hun werk, Inside Babel, is onderdeel van 'Babel - Oude meesters terug uit Japan': een tentoonstelling van Nederlandse meesters uit de vijftiende en zestiende eeuw, met als topstuk De toren van Babel van Pieter Bruegel. In 2017 werd de expositie al gehouden in Tokio en Osaka en van 3 februari tot en met 21 mei ook in Rotterdam.
In de tentoonstelling komt de fascinatie van de bezoekers in Japan terug, waarbij nieuwe vragen worden gesteld en beantwoord, onder meer met interpretaties van Katsuhiro Otomo en Kosuke Kawamura. Zij reisden naar het Colosseum in Rome, de inspiratiebron van Bruegel, en bezochten de twee versies van de toren in Rotterdam en Wenen. Speciaal voor de tentoonstelling maakten zij een eigen, zeer nauwkeurige weergave van de binnenzijde, Inside Babel. Om de kleuren en het perspectief van het bouwwerk tot op elk baksteentje kloppend te krijgen, zijn circa 25.000 beeldbewerkingen nodig geweest.
Museum Boijmans Van Beuningen beschikt als één van de weinige musea ter wereld over een rijke verzameling vroeg-Nederlandse kunst. Het is de eerste keer dat in Japan zo'n rijke expositie van de vroegste Nederlandse kunst te zien was. 'Babel - Oude meesters terug uit Japan' is samengesteld om een overzicht te geven van de verbazingwekkende ontwikkeling die de vroege Nederlandse schilderkunst in minder dan anderhalve eeuw doormaakte en om de Nederlandse bezoeker te laten zien welke vragen de Japanners stelden bij de tentoonstelling in Tokio en Osaka.
De verbeeldingswereld van Jheronimus Bosch en het realisme van Pieter Bruegel spraken de Japanners enorm aan. Naast reproducties, reconstructies en interpretaties zijn er in Japan allerlei gadgets geproduceerd. De oude meesters worden in Rotterdam dan ook gepresenteerd met een selectie uit deze objecten en video's, zoals een Toren van Babel van 46.000 Lego-steentjes, gemaakt door de Lego studentenvereniging in Tokio. Ook is er een bouwplaats om zelf torens te bouwen en zijn er touchscreens waarmee De Toren tot in detail te bekijken is. De expositie bestaat uit negentig werken - schilderijen, sculpturen en prenten - en bestrijkt ongeveer honderdtwintig jaar, van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) tot Pieter Bruegel (1525-1569).

Zaterdag 10 februari opent het museum de deuren met een speciaal programma en is er ieder uur een gratis familie-rondleiding. Toegang is die dag gratis. Info: boijmans.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden