Bryan Lusse en Alyssa van Wijgerden kijken uit naar het teamtoernooi. Bryan:
Bryan Lusse en Alyssa van Wijgerden kijken uit naar het teamtoernooi. Bryan: "Er zijn maar weinig teamtoernooien", zegt Bryan. "Ik heb gehoord dat er een sterk Engels team komt en ook goede Italianen." Foto: Emile Hilgers

Batte of the Teams populair door locatie en spelregels

Algemeen 105 keer gelezen

Rotterdam - Meer dan honderd teams uit acht landen komen op zaterdag 2 december in actie tijdens Battle of the Teams in Topsportcentrum Rotterdam. Karateka’s van de organiserende vereniging Unity99 wonnen vorig jaar goud en brons bij de heren senioren en haalden ook het podium in andere categorieën. Dit jaar zal het moeilijker worden, verwacht hoofdcoach Patrick van Daalen. “Veel teams komen met zwaargewichten, terwijl wij vooral vechters hebben tot 75 kilo.”

Door Emile Hilgers
De open gewichtsklasse is één van de regels die het toernooi bijzonder maken. “Je kan een tegenstander treffen tussen 59 en meer dan 100 kilo”, legt Van Daalen uit. “Dat zie je bij andere toernooien niet. Wij hebben alleen leeftijdscategorieën: senioren, junioren en kadetten. Mannen en vrouwen apart, maar dit jaar voor het eerst ook mixed teams tot 21 jaar. Wat het ook bijzonder maakt, is de puntentelling. In elke ronde worden de scores opgeteld, waardoor je als team twee partijen kan winnen - met bijvoorbeeld 1-0 en 4-0 - maar door een afgetekend verlies in de derde partij - met bijvoorbeeld 8-0 - toch wordt uitgeschakeld.”

Die afwijkende regels, maar ook het feit dat je met een team meedoet, maken de Battle of the Teams tot een geliefd evenement. “Er was behoefte aan teamwedstrijden”, antwoordt Van Daalen op de vraag waarom zijn club dit toernooi op de kalender heeft gezet. “Daarnaast willen we Rotterdam promoten als sportstad, waar het ook internationaal gezien gebeurt.”

Voor karateka’s uit andere landen spreekt ook de entourage aan, weet de organisator. “Een locatie naast de Kuip, dat is natuurlijk fantastisch. Voor onszelf voelt het Topsportcentrum als thuiskomen. We hebben meerdere grote toernooien hier, zoals de Dutch Open. We hebben voor komende zaterdag met vijftien teams ingeschreven. Bij de mannen is Kenamju uit Haarlem een lastige tegenstander, zij willen revanche nadat we hen vorig jaar naar de tweede plaats hebben verwezen.”

Voor Unity99 komen in het eerste herenteam Oniell Zuiverloon, de Brit Jordan Thomas, en de pas 19-jarige Bryan Lusse op de mat. Laatstgenoemde vervangt de Belgische international Jeroen Quets, die net als Bryan van Waesberghe (vorig jaar in het tweede herenteam) door een gescheurde kruisband aan de kant moet blijven. Nick Gerrese kan niet meedoen omdat hij zaterdag nog niet is terug is van een toernooi in het buitenland.

Alyssa van Wijgerden werd vorig jaar met het damesteam tweede in de Battle of the Teams. “Het is leuk omdat je het als team doet”, zegt ze over het toernooi. “Vorig jaar was het tot het laatst spannend, pas in de derde partij viel de beslissing.” Bryan kijkt uit naar het toernooi omdat het voor eigen publiek is. Dat hij een zwaardere opponent kan treffen, schrikt hem niet af. “Ik heb mijn lengte mee. Zware jongens zijn vaak langzaam, gewichtsverschil kan ik met snelheid compenseren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant