'Wij zijn supergezellig. We zijn een afspiegeling van heel Rotterdam in één straat, en leven volledig in harmonie met elkaar. '(Foto: Caro Linares)
'Wij zijn supergezellig. We zijn een afspiegeling van heel Rotterdam in één straat, en leven volledig in harmonie met elkaar. '(Foto: Caro Linares) Foto: Emile van de Velde

‘Wij zijn supergezellig, al zeg ik het zelf’

Algemeen 142 keer gelezen

Rotterdam - Eigenlijk, in een ideale wereld, zouden alle straten zo moeten zijn als de Hoge Schiehof. In het jonge straatje in Overschie zorgen de mensen voor elkaar, eten ze met elkaar en vieren ze samen feest. ‘Wij zijn supergezellig, al zeg ik het zelf.’

Donderdag zat de Hoge Schiehof tijdens de Lief en Leedkanjer-verkiezing bij de beste zeven straten van de stad. Dat is niet niks als je bedenkt dat er in Rotterdam inmiddels zeshonderd straten gebruik maken van het Lief en Leedpotje. Dat potje is bedoeld om voor mensen in je straat te zorgen, om een bloemetje bij ziekte te kopen, of voor een kaartje als er iemand jarig is.

De Hoge Schiehof won de stedelijke verkiezing niet, maar eindigde wel als allerbeste van de hele Rotterdamse noordoever (winnaar werd het Zuiderspoorpad op Zuid). Dus moet er iets bijzonders aan de hand zijn daar in dat straatje...

“Misschien komt het omdat dit een vrij nieuwe straat is”, vertelt bewoonster Debby Noslin. “Toen dit gebouwd werd zeven jaar geleden, zijn we hier allemaal tegelijkertijd komen wonen. Allemaal ongeveer dezelfde leeftijd, allemaal met jonge kinderen. En toen ging iedereen meteen al een kijkje bij elkaar nemen; tijdens het klussen om te kijken hoe iemand anders het deed, of om even een klopboor van de buren te lenen.”

“Dit is ook geen echte nieuwbouwbuurt, onze straat was nieuw in een bestaande wijk. We hebben bijvoorbeeld een leuke winkelstraat om de hoek. Gezellig was het hier dus al voordat wij er kwamen wonen. Het is echt net een klein dorpje.”

En nu, zeven jaar later, is dat nog steeds zo. Noslin: “We passen op elkaars kinderen, we zamelen geld voor een fruitmand in als er iemand ziek is of maken wat te eten voor elkaar. Verder organiseren we natuurlijk allerlei straatfeestjes: een barbecue in de zomer, een spelletjesdag, of een high tea in de parkeergarage. En binnenkort staat er een kerstboom in de straat en maken we oliebollen en baclava. Met mensen uit alle culturen die je maar kunt verzinnen. We zijn een afspiegeling van heel Rotterdam in één straat, en leven volledig in harmonie met elkaar.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant