Het WK Triathlon op een parcours aan de Maas leverde mooie beelden op, ook voor de deelnemers. (Foto: Rotterdam Topsport)
Het WK Triathlon op een parcours aan de Maas leverde mooie beelden op, ook voor de deelnemers. (Foto: Rotterdam Topsport) Foto: Emile Hilgers

Toppers van 2017: WK Shorttrack, EK Vrouwenvoetbal, WK Triathlon

Algemeen 40 keer gelezen

Rotterdam - Met drie grote titeltoernooien, naast de jaarlijkse evenementen zoals de marathon, het ABN AMRO World Tennis Tournament en het CHIO, heeft Rotterdam zich in 2017 nog steviger op de kaart gezet als internationale topsportstad. Voor de kenners geen raadsel welke dat zijn: het WK Shorttrack in Ahoy, het EK Vrouwenvoetbal bij Sparta, en het WK Triathlon aan de Maas.

Gevraagd naar zijn top drie, noemt Hans Zoethoutmaar, adjunct-directeur van Rotterdam Topsport, dezelfde hoogtepunten. Met meteen daar achteraan de landstitel van Feyenoord en het zinderende kampioensfeest op de Coolsingel. “Daar hebben wij als organisatie geen invloed op”, geeft hij direct toe. “We hopen wél dat het niet opnieuw achttien jaar duurt voor we wéér zo’n feest mogen vieren. Want wat wás het bijzonder, geen calamiteiten en een unieke sfeer van saamhorigheid op de Coolsingel en de rest van de stad. Ook vermeldenswaardig is dat het Nederlands elftal het bijna afgelopen kalenderjaar, sinds lange tijd, weer twee keer in de Kuip heeft gevoetbald.”

Terug naar het WK Shorttrack schetst Zoethoutmaar dat de spectaculaire races een schot in de roos waren. “De International Skating Union was vol lof over de ambiance en de organisatie en vroeg direct of Rotterdam over een paar jaar weer het WK wil hosten.”

Het EK Vrouwenvoetbal, vervolgt Zoethoutmaar over de top drie, heeft een enorme boost gegeven aan deze snelst groeiende voetbaltak. “Zowel in de breedtesport als op topniveau, met Excelsior-Barendrecht dat eredivisie speelt en de opkomst van meidenvoetbal bij Feyenoord.”

Klap op de vuurpijl was het WK Triathlon. “Qua organisatie best een moeilijk evenement”, verklaart Zoethoutmaar. “Toen het werd toegekend, konden we de afsluiting van de Maastunnel en de gewijzigde verkeersstromen nog niet voorzien. Uiteindelijk is het goed verlopen en waren de circa vijfduizend deelnemers en vijftigduizend bezoekers heel tevreden. Ook blije hoteleigenaars in Rotterdam, want er was geen bed meer vrij. Bijzonder van dit evenement is, naast de mooie sportieve resultaten, dat we met dit parcours al het moois van Rotterdam konden laten zien, zoals de skyline met de bruggen en de hoogbouw.”

Nieuw in 2017 was het World Port Boxing, met de Cubaanse wereldtop. “Ze vroegen meteen of ze volgend jaar weer mogen komen”, noemt Zoethoutmaar als één van vele complimenten die de toernooiorganisatie kreeg.

Ook 2018 kan een mooi sportjaar worden. Veelbelovend zijn de Euro Hockey League in de paasvakantie, het EK Beachvolleybal bij het ss Rotterdam, en het WK Zitvolleybal met de finale in het Nieuwe Luxor Theater.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant