Non van Driel haalde het queer feest Rotterdam. Ondertussen wordt de  Gender Bending Queer Party met regelmaat georganiseerd.
Non van Driel haalde het queer feest Rotterdam. Ondertussen wordt de Gender Bending Queer Party met regelmaat georganiseerd.

‘Stel dat jij je erg fijn voelt om bijna naakt hier te dansen, dan kan dat’

Algemeen 1.081 keer gelezen

Rotterdam - Het is niet al te best gesteld met het aantal plekken voor de LHBTQI+ community in Rotterdam, vindt Non van Driel, queer activist, ondernemer en party organisator. Natuurlijk zijn er verschillende plekken waar je heen kunt voor een leuke roze avond, maar toch miste Non iets.

Het feestje op vrijdag 22 december is uniek in zijn soort. In Rotterdam, en zelfs in heel Nederland, een avond die zich richt op de queer gemeenschap: mensen die niet in een bepaald hokje te plaatsen zijn. Ze noemen zich geen homo of bi, kunnen een relatie hebben met mannen en/of vrouwen.

Het begon een aantal jaar geleden met Get A Room, een filmavond in WORM. Hier waren voornamelijk documentaires over gender en seksualiteit te zien. Hier borduurde ze later op voort. Nadat ze een queer feest bezocht in Berlijn, wist ze het zeker: dit móest ze naar Nederland halen. En dat is precies wat ze deed. De Gender Bending Queer Party wordt intussen al een tijdje georganiseerd. Ook in WORM.

Dit feest geeft een kijkje in het hoofd van de drijvende kracht, Non. “Hier komen mensen die zich net als ik als queer identificeren of deel uit maken van de queer community. De muziek die wordt gedraaid zijn genres die ik zelf leuk vind! Denk dan aan new wave, eighties en een beetje techno, een tikkeltje dromerig.” En die muzieksmaak deelt ze met bezoekers uit heel Nederland.
Tot nu toe vindt deze bijzondere avond ongeveer vijf keer per jaar plaats, maar als het aan Non ligt, blijft het daar niet bij. “Het liefst zou ik een plek willen waar de queer gemeenschap altijd heen kan. Niet alleen met dit feestje. Ik ben nog op zoek naar een geschikte locatie in Rotterdam.”

Naast leuke mensen, goede muziek en een fijne sfeer, was er nog iets ontzettend belangrijk dat Non wilde meenemen van Berlijn naar Rotterdam. Maar dit was lastiger te regelen dan een goede DJ. “Het moest echt een veilige plek worden voor queers en de queercommunity. Een plek waar mensen echt zichzelf kunnen en mogen zijn.” Om dat te garanderen is er een lijst met regels, of liever gezegd intenties, waar de bezoekers zich aan moeten houden. “Uiteraard staat lol hebben bovenaan. Je mag dragen wat je wil, je uiten hoe je wil. Je hoeft ook niet te voldoen aan een bepaald schoonheidsideaal, iedereen is welkom. Hoe je er ook uitziet, wat je geaardheid ook is. Stel dat jij je erg fijn voelt om bijna naakt hier te dansen, dan kan dat. Zonder zorgen te maken dat je wordt lastig gevallen door andere bezoekers. Je houdt altijd de controle.”
Mocht je inderdaad eens flink willen uitpakken met je outfit, maar voel je je ongemakkelijk om in weinig verhullend over straat te gaan? Je kunt je omkleden bij WORM.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant