Afbeelding
Foto: Havenloods online

Vossen in Rotterdam: ‘Geen paniek, wel oppassen geblazen’

Algemeen 23 keer gelezen

Rotterdam - Fred Marree reageert vandaag in een ingezonden stuk op het nieuws over de aanwezigheid van enkele tientallen vossen in de stad. Als voormalig woordvoerder van de afdeling Stadsbeheer bij de gemeente Rotterdam heeft hij hier wel de nodige ervaring mee.

Door Fred Marree

‘Wat mij opviel deze week… is het nieuws over vossen in de stad.

Met enige regelmaat is ‘de vos in de stad’ in het nieuws. Ook De Havenloods schreef er deze week over. Het gaat om de stadsvos of een poldervos die regelmatig een uitstapje maakt naar de stad om een vuilniszak of kippenhok te plunderen. Rukken de vossen op naar de stad, vraag je je af. Hoewel er geen tellingen zijn, zeggen deskundigen dat het aantal in Rotterdam stabiel is.

Het lijkt mij toch wel vreemd als je zo’n roofdier door de straat ziet lopen of in een plantsoen of tuintje ziet scharrelen. De enige keer dat ik een ‘vrije vos’ heb gezien, was in een veld in de De Eifel. Niet echt een stadse omgeving. Maar goed, Rotterdam telt toch zo’n 30 tot 50 vossen.

Is dat nieuw, nou nee. De Rotterdamse GGD waarschuwde al zo’n 15 jaar geleden voor de gezondheidsrisico’s die de vos in de stad kan veroorzaken. Het gaat dan vooral om vossenlintworm en rabiës (hondsdolheid). Geen paniek maar wel oppassen geblazen, was de boodschap.

Incident
Bij mij is maar één vossenincident bekend. Dat was vorig jaar in Hillegersberg. Daar is een vos gedood nadat hij een aantal bewoners had aangevallen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Er moest een flinke politiemacht aan te pas komen om het beest te vangen.

Sprong naar Zuid
Wat mij tot slot opvalt is dat deze roofdieren kennelijk alleen op de Rotterdamse noordoever leven. De sprong naar Rotterdam-Zuid hebben de vossen nog niet gewaagd. De rivier lijkt een barrière, maar het vinden van de bruggen of de tunnel is een kwestie van tijd.
Overigens kan ik mij niet voorstellen dat er niet één vos voor het aantrekkelijke zuiden heeft gekozen.’

Uit de krant