Ingezonden: Rotterdams brood wordt biogas!

Algemeen 89 keer gelezen

Rotterdam - BroodNodig werkt op een innovatieve manier aan een stad zonder broodverspilling. Rotterdams brood wordt biogas dankzij de nieuwe samenwerking van BroodNodig met GroenCollect. Vanaf december wordt de Rotterdamse inzameling van oud brood gebruikt als bron voor duurzame energie. Deze bijzondere ontwikkeling wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam. Het feestelijk startschot vindt plaats op 13 december.

Feest op 13 december

Stichting BroodNodig zamelt al op ruim 50 locaties in Rotterdam oud brood in. Rotterdammers kunnen oud brood dat niet eetbaar meer is in de speciale broodbakken achterlaten zodat het wordt hergebruikt. Het aantal inzamelplekken wordt nu verder uitgebreid. Op woensdagmiddag 13 december wordt op feestelijke wijze het startschot gegeven aan de inzameling van oud brood bij de nieuwste locaties in Kralingen-Crooswijk.

Luister naar groots nieuws tussen 13:30 en 15:30 bij Hotspot Hutspot in Crooswijk, onder het genot van een lekker hapje en een uniek toneelstuk van Broodkapje!

Er wordt namelijk naast de onthulling van de nieuwste inzamellocaties dan óók bekend gemaakt dat BroodNodig en GroenCollect gaan samenwerken. Hierdoor wordt al het brood dat wordt ingezameld nu omgezet in biogas. Dat betekent dat Rotterdam is gestart met het opwekken van duurzame energie uit de haar brood-afvalstroom! Een bijzonder moment waarbij pers, buurtbewoners en geïnteresseerden uitgenodigd zijn.

Van Brood naar Biogas

In Rotterdam wordt er sinds het voorjaar van 2016 door BroodNodig in nauwe samenwerking met de gemeente brood ingezameld. Tot voor kort werd het ingezamelde brood verwerkt tot compost. De inzameling en verwerking van het oude brood is nu uitbesteed door de gemeente aan BroodNodig en haar nieuwe partner GroenCollect.

GroenCollect rijdt eens per week langs alle BroodNodige inzamelpunten in Rotterdam in elektrische wagens, bestuurd door chauffeurs die reïntegreren op de arbeidsmarkt. Al het ingezamelde brood wordt vervolgens omgezet in biogas. Zo wordt er van het Rotterdamse broodafval duurzame energie gemaakt, die teruggaat naar Rotterdam-Rijnmond. Kortom, oud brood - groene energie!

Wist u dat op één heel brood een gaspit één volledig uur kan branden? BroodNodig en GroenCollect halen gemiddeld zo’n 900 kg Rotterdams broodafval per week op. Omgerekend betekent dit dat de maandopbrengst nu al genoeg gas oplevert om een gemiddelde gaskachel 1400 uur te laten branden.

Waarom BroodNodig

Wereldwijd gooien we ? van ons voedsel weg als afval, waaronder heel veel brood. Alleen al in Nederland gooien we per dag 435.000 broden weg! Dat is zonde, want dat is onnodige verspilling en daarnaast komen er veel problemen kijken bij het weggooien van brood. Die gevolgen zijn goed merkbaar in steden zoals Rotterdam. Brood op straat zorgt voor zieke vogels en eenden en broodafval is ook één van de belangrijkste oorzaken voor ongedierte in de stad, zoals ratten.

Voorkómen van verspilling

Stichting BroodNodig voert campagne om verspilling van brood tegen te gaan. De stichting gaat in gesprek met Rotterdammers over manieren waarop voorkomen kan worden dat brood afval wordt. Zo worden er bijvoorbeeld recepten met oud brood gedeeld of oud brood-pizza’s gebakken op evenementen. In eerste instantie is de doelstelling van de stichting dat al het brood dat wordt gebakken ook gewoon opgegeten wordt. Blijft er tóch nog brood over, dan zorgt BroodNodig voor nuttig hergebruik.

BroodNodig voert de campagne rond de inzameling van oud brood en werkt samen met de vrijwilligers die de broodbakken adopteren. De inzameling en verwerking van oud brood wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en uitgevoerd door BroodNodig en GroenCollect. Op de website www.broodnodig.co zijn alle locaties van de broodbakken te vinden en kun je je aanmelden als locatie.

Feest: Van Brood naar Biogas én op naar Kralingen-Crooswijk!

Tijd: Woensdag 13 december; van 13:30 tot 15:30 uur

Locatie: Hotspot Hutspot in Crooswijk, Goudse Rijweg 651A

Deze middag wordt georganiseerd door BroodNodig samen met de organisaties Hotspot Hutspot en Talentfabriek010.

www.broodnodig.co

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant