Een flitsend rendier op de pui van Café-Billiard Thalia in Spangen.
Een flitsend rendier op de pui van Café-Billiard Thalia in Spangen. Foto: Els Neijts

Rotterdamse café’s krijgen vrolijke kerst-pui dankzij Esther en Leon

Algemeen 64 keer gelezen

Rotterdam - Zzp’ers in de kunsten moeten vandaag de dag ook creatief zijn in het vinden van werk dat harde munten in het laatje brengt. Esther de Vlam en Leon Moleveld vonden hun tijdelijke draai in het verfraaien van horecaruiten met vrolijke kerstversiering. Esther: “Ons werk toont normaliter de minder mooie kanten van het leven. Van rendieren, sterretjes en kerstklokjes worden we zelf ook vrolijk.”

Door Els Neijts

Wat ooit begon als een eenmalig verzoek, groeide dit jaar uit tot een tiental aanvragen. Leon: “We hebben er momenteel echt wel een dagbesteding aan. Het is leuk, vrolijk en gezellig werk om te doen en zo gauw wij beginnen, zet dat caféhouders ook aan tot versiering van hun zaak met een boom en andere attributen.” Esther vindt het bovendien leuk zich ook daar ‘tegenaan te bemoeien’. “We zijn al vóór Sinterklaas begonnen want een gemiddeld café doet toch niet aan dat feest.”
De caféhouders hebben inspraak gehad in de ideeën die de kunstenaars samen bij een bak koffie bedachten. “Die varieerden van cartooneske plaatjes van gitaar spelende rendieren tot meer klassieke kerstthema’s en afbeeldingen. Zoals slingers, takken, bomen, sterretjes en klokjes. We laten de schilderingen ook doorlopen over meerdere ramen”, vertelt Esther. De twee werken nauw samen maar hebben de taken wel verdeeld. Esther: “Leon doet vooral de hoofdpersonen. Ik improviseer daar op en maak de mallen.”

Omdat de kunstenaars ook in het dagelijks leven een stel zijn én ze een gezamenlijk atelier hebben komen veel ideeën bijna organisch tot stand. “Tussen de aardappels en groenten door”, lacht Leon. “Dat kan omdat we elkaars gebied en grenzen respecteren en elkaar versterken. Dat leidt vaak tot verrassende uitkomsten.” Esther vult ter geruststelling aan: “We hebben niet zulke botsende ego’s.”

Inmiddels naderen de tien projecten hun voltooiing en gaan Esther en Leon weer over tot hun dagelijkse gang van zaken. Esther: “Als beeldend kunstenaar moet je hard ploegen om van je kunst te kunnen leven. Ik maak voornamelijk driedimensionale beelden, video’s en kleding. Ons werk gaat veel over de minder mooie kanten van het leven, maar nu maak ik dus even sterretjes en kerstklokjes.”
De raamschilderingen van Esther en Leon vind je onder meer bij café De Tros aan de Pannekoekstraat, Westerpaviljoen, hoek Nieuwe Binnenweg/Mathenesserlaan en De Nieuwe Waterklerk aan de Boezembocht.

Het autonome werk van beiden is zien op de websites www.esther-de-vlam.nl en www.float010.com. Leons commercieel werk op www.moleveld-decoraties.nl en op Facebook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant