Foto: Levien Willemse
Foto: Levien Willemse

Meer trappen met fietsgootjes om de fietsroute te verkorten

Algemeen 525 keer gelezen

Rotterdam - Veel trappen bij bruggen en viaducten in Rotterdam zijn voorzien van fietsgeleiders, ook wel fietsgootjes genoemd. Die zijn handig, want door even de trap te pakken kunnen fietsers zomaar een heel stuk van hun dagelijkse fietsroute afsnijden. Maar ze bleken ook weleens te ontbreken.

Daarom deed de online fietscommunity Fietsfan010 eind vorig jaar een oproep aan fietsers om de ontbrekende goten voor de gemeente in kaart te brengen. Ook de Fietsersbond leverde input. De gemeente heeft de lijst onderzocht en is vorige week begonnen met het aanbrengen van de stalen fietsgoten. Deze zijn eind deze week allemaal geplaatst.

Groen licht
Deze trappen worden (of zijn inmiddels) voorzien van nieuwe fietsgeleiders:
de trap vanaf Willemsplein westzijde naar de Erasmusbrug
2 trappen op de Hoogstraat richting het Grotekerkplein
2 grote treden Willemsplein oostzijde onder de Erasmusbrug
2 trappen vanaf de Korte Stadionweg naar het Varkenoordseviaduct
de trap vanaf Aesopusviaduct naar de westelijke ingang NS-station Lombardijen
de trap aan de oostkant talud Vasteland zuidzijde
2 trappen aan weerszijden van metrostation Meijersplein
de trap van Groene Kruisweg naar Middenbaan Zuid
2 trappen van Mathenesserbrug naar Aelbrechtskade
2 trappen van Mathenesserbrug naar Spangesekade
de trap ten oosten van de Pieter de Hoochbrug.

Verder wordt ook de bestaande fietsgeleider aan de noordwestzijde van de Willemsbrug verder uitgefreesd om meer ruimte voor je banden te creëren. Die zijn tegenwoordig namelijk een stuk dikker dan de banden uit de jaren ‘80, toen deze goot werd geplaatst.

Onderzoek
Sommige opgegeven fietsgoten staan er niet tussen en dat is met een reden. Uit onderzoek bleek dat sommige trappen gewoonweg te steil zijn, te smal of beide. Voor andere trappen bleek het toevoegen van een fietsgoot overbodig, omdat er ook andere en snellere alternatieve routes voorhanden zijn of omdat de fietsgoot überhaupt niet zou uitkomen op een fietsroute. Van enkele trappen is de gemeente niet de eigenaar of bleek de trap bij inspectie stiekem toch al een fietsgootje te hebben. Ook al vielen enkele opgaven af, toch is er - dankzij fietsers en Fietsersbond - nog een aanzienlijke hoeveelheid fietsgeleiders bijgekomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant