Hans Huijgen, voorzitter van BuurtPreventie Albrandswaard met Menno Kloosterman, begeleider bij Profila Zorg Puttershoek.
Hans Huijgen, voorzitter van BuurtPreventie Albrandswaard met Menno Kloosterman, begeleider bij Profila Zorg Puttershoek. Foto: Yvonne Schults

Profila Zorg ruimt Albrandswaard op

Algemeen 14 keer gelezen

Albrandswaard - Al negen jaar lang rijdt op dinsdag rond 10.30 uur een witte bus naar het hoofdkwartier van BuurtPreventie Albrandswaard, Villa Het Oog in Rhoon-Noord. In de bus bevindt zich een groep van vijf á zes cliënten van Profila Zorg Puttershoek met begeleider Menno Kloosterman. Zij komen wekelijks vanuit de zorginstelling om zwerfvuil op te ruimen in Rhoon-Noord.

Vanaf januari 2018 zal dezelfde groep ook rondom de sportvelden in Poortugaal het zwerfvuil opruimen.

40 jaar ervaring

Wij vroegen Menno om een toelichting: “Profila Zorg ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking en diverse bijkomende hulpvragen. Profila Zorg is een landelijk werkende zorginstelling met ruim 40 jaar ervaring. We bieden zorg en begeleiding aan mensen met een (verstandelijke) beperking, autismespectrumstoornis en/of psychiatrische problematiek. Daarnaast begeleiden we mensen die met justitie in aanraking zijn geweest. Dit gebeurt in een woonlocatie of bij hen thuis. De groep die ik wekelijks meeneem naar Rhoon bestaat uit mannen die volledig intern zijn in onze zorginstelling.”

Enthousiast

Menno vertelt dat een deel van hen voorheen woonde in een instelling in Rhoon. “In deze groep zitten cliënten met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ze willen wel graag werken. Van hele dagen binnen de zorginstelling, knappen ze niet op. Daarom zijn ze ook zo enthousiast over deze activiteit. We kiezen altijd heel nauwkeurig welke cliënten geschikt zijn voor zo’n buitenklus, sommigen kunnen of mogen dit niet vanwege hun beperking. Zij zitten wel de hele dag in de instelling.”

Welke krant?

In Menno’s groep zit bijvoorbeeld een jongen met een licht verstandelijke beperking, heel enthousiast, hij staat te popelen om te beginnen. Als hij hoort dat ik correspondent van een lokaal huis-aan-huis blad ben, krijg ik een stortvloed aan vragen over me heen: “Van welke krant ben jij? Ken jij mensen bij Goede Tijden, Slechte Tijden? Ik wil graag een keer meedoen, kun jij daar misschien voor zorgen? Ik heb Nina al een keer ontmoet, daar ben ik fan van, ze was wel een beetje arrogant, maar dat vond ik niet erg”.

Kerstboom uitladen

Twee andere leden van de groep helpen uit zichzelf mee een enorme kerstboom uit te laden, voordat ze aan hun ronde beginnen. De groep arriveert namelijk tegelijkertijd met Binder Groenprojecten die twee van de 19 gesponsorde kerstbomen voor Rhoon-Noord aflevert.

Weten van aanpakken

Hans Huijgen van BuurtPreventie Albrandswaard: “De jongens die hier wekelijks komen, weten echt van aanpakken. Ze maken onze buurt al jaren schoon. Het leuke is dat een aantal van hen hier heeft gewoond jaren geleden, toen zat hier in Rhoon-Noord ook een instelling. Nu ze in Puttershoek wonen, wilden ze graag in deze buurt opruimen omdat ze hier bekend zijn.”

Binnenkort in Poortugaal

Tijdens de koffie vertelt Menno verder: “Deze groep is gezellig, enthousiast en beleefd, ze werken hard en zien zelf de werkzaamheden. Je hoeft hen niet steeds alles te vragen, dat werkt voor alle partijen heel prettig. Volgens mij is de buurt er ook blij mee, als er minder zwerfvuil ligt, gooi je er zelf minder snel iets op straat. En binnenkort starten we dus in Poortugaal, wordt het daar ook schoner”.

De groep verzamelt hun grijpers en vuilniszakken, ze doen lichtgevende hesjes aan en gaan op weg om de buurt te ontdoen van rondzwervende rommel.

(Tekst en foto: Yvonne Schults)

 

Uit de krant