Afbeelding
Foto: Fred Marree

Ingezonden: Wat mij opviel deze week... afschaffen hondenbelasting

Algemeen 113 keer gelezen

Rotterdam - De Havenloods staat deze week bol met artikelen over de hond, constateerde Fred Marree en hij stuurde onderstaande stukje in.

‘De hondenbelasting in Rotterdam dateert uit de 19e eeuw. Nog uit de tijd van trekhonden en de hondenkar. De hondenbelasting heeft dus een lange geschiedenis in onze stad. Uit een grijs verleden heb ik nog ergens een paar hondenpenningen liggen, ten bewijze van betaalde hondenbelasting. Rotterdam had lang de hoogste tarieven in Nederland. Maar niets voor niets. De aanleg en het onderhoud van uitlaatzones en de hondenpoepscooters werden er van betaald.

In mijn tijd als woordvoerder van de Rotterdamse belastingdienst heb ik veel te stellen gehad met deze – vooral onder hondenbezitters impopulaire - belasting. Aanvankelijk werd deze belasting in Rotterdam zelfs naar inkomen geheven. Moeilijk uit te leggen. Verder was de controle altijd onderwerp van kritiek.

Controle dierenartsen
De gemeente wilde de gegevens van dierenartsen gebruiken om de hondenbelasting te controleren. De dierenartsen wilden niet meewerken. De gezondheid van de hondjes kwam volgens hen in het gedrang. De dierenartsen stelden dat veel hondenbezitters niet meer met hun huisdier naar de dokter zouden gaan uit angst ‘verraden’ te worden. Het werd een slepende kwestie met landelijke media-aandacht. De rechter bepaalde uiteindelijk dat de gemeente die gegevens bij een dierenarts mocht opvragen als het ‘patiëntenbestand’ minimaal voor 70% uit honden zou bestaan. Maar de stadse dierenartsen behandelen allerlei dieren, daarmee kwam een eind aan een slim idee.

Hondenbelasting of niet, laat op 21 maart 2018 je stem niet verloren gaan en kies een gemeenteraad met een hart voor 010!’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant