Ingezonden: Dichter Christiaan van Zweeden verliefd op Rotterdam

Algemeen 32 keer gelezen

Rotterdam - Dichter Christiaan van Zweeden is verliefd op Rotterdam. Als rasechte Zeeuw is hij in Rotterdam komen wonen voor z’n studie. Hij mist de zee en de duinen, maar op dit moment houd hij het meest van Rotterdam. Een stad, zo zegt hij zelf, niet alles voor de hand ligt dus waar je een relatie mee aan moet gaan om zijn fijne plekken te ontdekken.

Christaan wordt gesierd door typische Zeeuwse bescheidenheid, als je hem vraagt waar hij echt trots op is, kan hij namelijk niet echt iets bedenken. Ondanks het feit dat hij op Instagram met zijn dichters-account een van grootste is.

Christian van Zweden schrijft korte gedichten die in de eerste instantie wellicht wat simpel lijken, maar over elk gedicht is goed nagedacht en z’n teksten raken je, ze doen iets met je. Hij heeft geen bijzonder ritueel die zijn gedichten tot stand doen laten komen. In de meeste gevallen is hij gewoon aan het werk of zit hij op school wanneer er een idee in opborrelt.
Hij is een zelfbenoemd ADHD-type, met een hoofd vol woorden, gedachten en ideeën. Er gaat altijd iets in hem om. Prikkels komen heel direct bij hem binnen en daar heeft hij zijn kracht van gemaakt: altijd opmerkzaam zijn in de dingen die hij doet, die hij voelt en ziet.
Al die prikkels verwerkt hij in de vorm van zijn gedichten. Maar zijn gedichten kunnen ook fictief zijn, een verlangen of een droom.
Als je hem vraagt om zijn gedichten nader te verklaren zegt hij stellig: “Een kunstenaar is er in het museum ook niet bij om z’n schilderijen uit te leggen”. Hij houdt het graag abstract en wil dat zijn lezers hun eigen fantasie kunnen gebruiken en een eigen betekenis geven aan zijn gedichten.

Door zijn gedichten krijg je het idee dat hij een ware romanticus is. Dat is hij ook, maar niet in de zin van rode rozen en bloemblaadjes op het bed. Hij is een selectieve romanticus: De leuke dingen uitvergroten de vervelende dingen, wegpoetsen. Hij romantiseert het leven en ziet het leven als een groot avontuur, hij wil beleven, voelen en praten over de wereld en over de liefde. En als hij verliefd is wil hij haar vertellen hoe leuk ze is, brieven schrijven en gedichten over haar maken.

Als je hem vraagt hoe hij zijn toekomst inziet, benoemd hij dat hij graag nog een boek uit zou willen brengen. Momenteel is hij bezig met een gedichtenbundel. De naam, de kleuren en vormgeving voor zijn bundel heeft hij in zijn hoofd al volledig uitgewerkt en hoopt deze bij een grote uitgever uit te brengen. Daarnaast wil hij online nog groter worden, hoopte te starten met een webwinkeltje waarin hij zijn eigen kaartjes en posters kan verkopen. En zoals het een ware romanticus betaamt, vult hij aan: “Ik hoop zo lang mogelijk gezond te blijven en een leven te kunnen lijden waarin ik van moment tot moment de dingen kan doen die mijn hart vervullen.”
Nieuwsgierig geworden? Volg Christian van Zweden op instagram via @gedichtenvanduif

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant