Vrijdag 26 januari jl. is de collectie tijdens een feestelijke bijeenkomst officieel overgedragen en beschikbaar gekomen.
Vrijdag 26 januari jl. is de collectie tijdens een feestelijke bijeenkomst officieel overgedragen en beschikbaar gekomen.

Alles van Rotterdams/Kaapverdisch label Morabeza openbaar geworden

Algemeen 288 keer gelezen

Rotterdam - Vanaf nu is de Morabeza collectie compleet te beluisteren in alle openbare bibliotheken in Nederland. De collectie Morabeza Records bevat gedigitaliseerde lp’s met Kaapverdische muziek van het Rotterdamse label Morabeza Records uit de periode 1965-1976.

Morabeza Records werd in 1965 opgericht in Rotterdam door João Silva (ook bekend als Djunga de Biluca). Het was eerste Kaapverdische platenlabel ter wereld. Verschillende later beroemd geworden Kaapverdische artiesten brachten hun eerste muziek uit op Morabeza Records. Hierdoor neemt Morabeza Records een belangrijke plek in binnen de Kaapverdische muziek.

Daarnaast heeft Morabeza Records ook op een andere manier een duidelijke plek in de Kaapverdische geschiedenis. De oprichting van het label was onderdeel van de onafhankelijkheidsstrijd tegen Portugal, die onder leiding stond van Amílcar Cabral. De Portugese koloniale overheid verbood namelijk het maken van Kaapverdische muziek in Kaapverdië. Vanuit Rotterdam, dat een grote Kaapverdische gemeenschap heeft, kon Silva (in opdracht van Cabral) met Morabeza Records de Kaapverdische cultuur veilig stellen en levend houden. In 1975 werd Kaapverdië onafhankelijk.

Vanwege de grote cultureel-historische waarde van Morabeza Records zijn in 2016 de mastertapes overgedragen aan het Stadsarchief Rotterdam, als belangrijk Rotterdams en Kaapverdisch erfgoed. Het Stadsarchief conserveert de tapes en heeft ze samen met de platenhoezen laten digitaliseren.

In samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam en João Silva is de gedigitaliseerde collectie Morabeza Records vanaf nu ook via Muziekweb toegankelijk, en te beluisteren in alle Nederlandse openbare bibliotheken.

De complete collectie is hier terug te vinden. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant