Foto: pr
Foto: pr

Werken aan ‘wicked problems’ tijdens eerste editie Werkplaats Zuid

Algemeen 65 keer gelezen

Rotterdam - Ruim 150 studenten, docenten en onderzoekers van Hogeschool Rotterdam en partners uit de praktijk kwamen 25 januari samen in Theater Zuidplein voor de eerste editie van Werkplaats Zuid. Tijdens de bijeenkomst bogen zij zich met elkaar over uiteenlopende maatschappelijke problemen in Rotterdam-Zuid. De ervaringen en onderzoeken die Hogeschool Rotterdam-studenten de afgelopen maanden (op)deden in het gebied, vormden het uitgangspunt van de gesprekken. De middag werd georganiseerd door Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI).

‘Wicked problems’, worden ze genoemd. Complexe problemen, waarvan niet eens altijd duidelijk is dát het problemen zijn en waarvoor een oplossing niet voor de hand ligt. Rotterdam-Zuid kent er veel van: van schooluitval en werkeloosheid tot eenzaamheid en schuldenproblematiek. Sinds de oprichting in 2014, koppelt EMI studenten aan partners op Zuid die bezig zijn met dergelijke vraagstukken. De afgelopen periode werkten maar liefst honderd studenten van 20 verschillende opleidingen aan issues op Zuid. 

Tijdens Werkplaats op Zuid deelden ze hun onderzoeksresultaten, concepten en slimme oplossingen met mede-studenten, docenten en bezoekers. Dat gebeurde in zes ‘werkplaatsen’, waar de verschillende thema’s onder de loep werden genomen en bediscussieerd. De praktische organisatie van het event lag in handen van studenten event management. Het was de eerste editie van Werkplaats Zuid, waarmee EMI beoogde een verdiepingsslag te maken. ’Het is mooi dat je tijdens zo’n middag in een gemoedelijke setting, waarin iedereen gelijk is, met elkaar nadenkt over thema’s,’ reageerde een bezoeker na afloop. 

Ook Carolien Dieleman, directeur van EMI, is enthousiast over de opzet: ‘Door studenten samen te brengen met werkveldpartners, bouwt EMI aan zogenaamde communities of practice, waar al doende geleerd wordt. Tijdens Werkplaats op Zuid was die synergie zichtbaar en voelbaar. Het heeft nieuwe ideeën en inzichten opgeleverd, die alle aanwezigen kunnen meenemen naar hun dagelijkse praktijk en ons hopelijk weer een stapje dichter bij structurele oplossingen brengen.’ 

Hogeschool Rotterdam zoekt met EMI, het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie, aansluiting bij maatschappelijke thema’s op Zuid. Het expertisecentrum werkt door het verbinden van onderwijs, onderzoek en de praktijk aan het oplossen van complexe maatschappelijke vraagstukken op het gebied van wonen, werken, zorg & welzijn en onderwijs. 

Voor meer informatie over het evenement: www.emiopzuid.nl 
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant