De twee ouders in het Ronald McDonald Huis maken bijzondere dingen mee. En krijgen geestelijke en psychische zorg.  (Foto: Mirjam Lems)
De twee ouders in het Ronald McDonald Huis maken bijzondere dingen mee. En krijgen geestelijke en psychische zorg. (Foto: Mirjam Lems)

‘Alle ouders zouden bij ernstig ziek kind moeten kunnen slapen’

Algemeen 141 keer gelezen

Rotterdam – Peter Snijder en Michelle Weizenbach, ouders van de twee maanden oude Joy, vertoeven in het Ronald McDonald Huis. Daar ondervinden ze veel steun. En dat zouden alle ouders met een ernstig ziek kind moeten krijgen. De twee zijn ondanks hun eigen situatie een doneeractie gestart.

Zo’n tien weken verblijven de 20-jarige Michelle en 25-jarige Peter uit Katwijk aan Zee nu in het Ronald McDonald Huis van het Sophia Kinderziekenhuis. Hun dochter Joy Annabel Snijder werd geboren met een afwijking. Een ernstige buikwanddefect. Moeder en dochter balanceerden op de rand van de dood, vertelt vader Peter. Hij vergelijkt de buik en darmen van zijn kindje met een grote, samengeklonterde hoop gekookte spaghetti, net na het afgieten. “Normaal moeten die slierten allemaal netjes naast elkaar liggen.”

Over negen weken wordt Joy weer geopereerd. Artsen proberen de verdikkingen in de darmen te repareren. De niet geplande zwangerschap van de twee verliep op zijn zachts gezegd ook niet lekker. “Abortus is geen optie geweest. Wij zijn van huis uit Christelijk”, vertelt Peter. “Michelle was gedurende de hele zwangerschap zwaar misselijk. Gaf zo’n 20 keer per dag over. We liepen in het ziekenhuis van Leiden. Ze hield het niet vol, viel 15 kilogram af. En kreeg sondevoeding. Toen ik een keer uit het werk thuis kwam zag ik ze lijkbleek zitten, dat kan zo niet langer. Ik heb het ziekenhuis gebeld en gezegd dat er nu echt iets moest gebeuren. Zo kwamen we in Rotterdam terecht.”

Na 33 weken moest er bevallen worden, anders zou Joy het niet overleven. Direct na de geboorte verdween Joy naar een drie uur durende operatie. Angstige uren. Ook Michelle moest goed bijkomen van alle ingrepen. De twee werden opgevangen in het Ronald McDonald Huis, een stichting die volledig afhankelijk is van donaties. “Daar hebben we zoveel mooie bijzondere dingen meegemaakt. Vrijwilligers doen maatschappelijk werk en gidsten ons ook door Rotterdam. We zijn nu de oudste bewoners hier en verblijven er nog tot juli.”

De twee houden een inzameling houden om te schenken aan het fonds Nachtzoen. Een overnachting kost 15 euro. “Maar ik wil dat mensen die dat niet kunnen missen ook hier dichtbij hun zieke kind kunnen blijven slapen. Want niemand laat graag zijn eigen kind alleen”, aldus Peter. In Katwijk deden ze zelf aan vrijwilligershulp in de verslavingszorg. Nu maken ze de andere kant mee. Meer op: op doneeractie.nl

(Foto: Mirjam Lems)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant