Afbeelding

Ingezonden: Aandacht voor vergeten groep migranten met visuele beperking

Algemeen 73 keer gelezen

Rotterdam - In opdracht van Stichting Beter Zien Anders Kijken zijn met hulp van studenten van Hogeschool Rotterdam enkele succesvolle events georganiseerd. Op 12 januari jl. heeft zo’n event plaatsgevonden in het Huis van de wijk ‘De Kip’ aan de Kipstraat.

Dit event, getiteld ‘Oog voor Elkaar’, had als doel politiek draagvlak te creëren voor een vergeten groep migranten, te weten migranten met een visuele beperking. Uit onderzoek is gebleken dat er alleen al in Rotterdam 1500 blinde of slechtziende migranten wonen. Deze groep heeft vrijstelling van de inburgeringsplicht vanwege hun handicap. Hierdoor blijven zij verstoken van lessen in de Nederlandse taal. Ze kunnen niet terecht bij reguliere instellingen die het Nederlandse taalonderwijs regelen en zijn daardoor vaak ook onbekend met het Nederlandse zorgstelsel. Als gevolg daarvan raken zij in een sociaal isolement mede doordat zij het ook moeten stellen zonder hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. De wet die ontheffing inburgeringsplicht voor visueel gehandicapten regelt is weliswaar goed bedoeld, maar heeft geen goede uitwerking voor deze groep.

Door middel van het event ‘Oog voor Elkaar’, waarbij verschillende politieke partijen vertegenwoordigd waren en dat zelfs werd opgeluisterd door de aanwezigheid van onze burgervader, is hier aandacht voor gevraagd. Na toespraken van zowel Judith Bokhove, fractieleider van GroenLinks Rotterdam en burgemeester Aboutaleb kregen zij beiden het boek ‘Bloemen langs de weg’ uitgereikt door auteur Tonny van Breukelen.

Tonny van Breukelen heeft in samenwerking met stichting ‘Beter Zien Anders Kijken’ het taalproject ‘Samen Nederlands Leren’ voor bovengenoemde doelgroep opgezet. Zij is zelf blind en is sinds 1998 betrokken bij het leren van het Nederlands als tweede taal aan migranten met een visuele beperking. In haar boek beschrijft zij een onderzoek naar de mogelijkheden die er zijn voor deze groep migranten om te integreren in de Nederlandse samenleving. Haar bevindingen blijken schrijnend. De kansen die blinde en slechtziende migranten krijgen om wat hoger op de maatschappelijke ladder te komen zijn zeer klein. Dit wordt deels veroorzaakt doordat de doelgroep moeilijk te bereiken is, maar dus ook omdat zij in Nederland veelal ontheffing van inburgering krijgen.

Dat de politiek zich nu echt geëngageerd voelt met dit probleem blijkt uit de vervolgstappen die inmiddels genomen zijn. Onlangs heeft op het stadhuis een gesprek met Judith Bokhove plaatsgevonden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant