Afgelopen woensdag (14 februari, Valentijnsdag) vond op het Erasmus University College de eerste van vier verkiezingsdebatten onder de naam 'De Strijd om Rotterdam' plaats.
Afgelopen woensdag (14 februari, Valentijnsdag) vond op het Erasmus University College de eerste van vier verkiezingsdebatten onder de naam 'De Strijd om Rotterdam' plaats.

Ingezonden column Feyza Albayrak: ‘Strijd om Rotterdammer pas begonnen’

Algemeen 308 keer gelezen

Rotterdam - Afgelopen woensdag (14 februari, Valentijnsdag) vond op het Erasmus University College de eerste van vier verkiezingsdebatten onder de naam ‘De Strijd om Rotterdam’ plaats. De universiteit organiseert de debatten samen met OPEN Rotterdam en van OPEN-medewerker Feyza Albayrak ontvingen we deze column. 


‘Als single dertiger werd ik deze Valentijnsdag ‘getrakteerd’ op een bijzondere ontmoeting met de Rotterdamse politici Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam), Nourdin el Ouali (Nida) en Stephan van Baarle (Denk) op het Erasmus University College. Zij gingen in debat onder het toeziend oog van de wetenschap, deze avond vertegenwoordigd door communicatie expert dr. Jiska Engelbert en politiek filosoof dr. Tamar de Waal, over identiteit, om de harten van de Rotterdamse kiezers voor zich te winnen. Maar na vanavond is de mijne nog steeds niet veroverd. 
Als Rotterdammer met een niet-Westerse achtergrond heb je het op een gegeven moment wel gehad met ‘het integratiedebat’. Het is zinloos en het vervelende is dat heel veel mensen denken jou te mogen vertellen hoe het hoort. En daar ben ik, net als de meerderheid aan deze debattafel, klaar mee. Ik bepaal mijn identiteit en dat is niet te omvatten in één woord of label!
Ik ben Rotterdammer. Ik wil graag in een Rotterdam wonen, zonder dat iemand mij constant vertelt wat ik hoor te doen en hoe een Rotterdammer hoort te zijn. Dr. Engelbert wijst er terecht op dat we zo druk bezig zijn met het identificeren van de Rotterdammer dat er geen ruimte meer is voor het identificeren van de problematiek.” Dr. de Waal vult aan ‘wanneer je gaat bepalen wie een echte Rotterdammer of Nederlander is, zullen er altijd mensen buiten de boot vallen’. En daar wringt nu net de schoen.
Van Baarle wijst er terecht op dat je bij mensen die hier generaties lang wonen niet meer kunt spreken van integratie alsof ze buiten de samenleving staan en op die manier weer in de samenleving geplaatst moeten worden. Het helpt ook niet om de oorzaak van al onze problemen bij integratie te zoeken, zoals el Ouali opmerkt. Politici zullen in de formulering van de uitdagingen van de problematiek vooral ALLE Rotterdammers erbij moeten betrekken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
De twee wetenschappers aan tafel tijdens het debat waren voor mij een bevestiging hoe belangrijk en noodzakelijk het is om de wetenschap bij dit soort debatten te betrekken. Een discussie te voeren zonder feiten is bijna onmogelijk, al werden de toevoegingen van deze wetenschappers niet altijd in dank afgenomen.
Dr. Engelbert werd nota bene uitgemaakt voor linkse wetenschapper door Joost Eerdmans toen ze probeerde te vertellen dat ze de aanpak van Leefbaar als het gaat om vrouwenemancipatie heel beperkt vindt en zij, als autochtone Rotterdammer, zich daar niet in kan vinden.
Ik heb me laten vertellen dat de wetenschap ons kan leren dat het thuis voelen in de stad een hele krachtige en constructieve manier is voor de ontwikkeling. Laten we vooral daar op focussen. We zijn Rotterdammer en zoals el Ouali zegt: “Rotterdammers zijn buren van elkaar!” Dat vind ik een mooi uitgangspunt. Laten we dat onthouden als we straks in het stemhokje staan. Kiezen we voor een partij die ons bij elkaar wil houden of uit elkaar wil drijven of zelfs tegen elkaar wil opzetten?’

In aanloop naar de verkiezingen organiseert het Erasmus University College (EUC) samen met OPEN Rotterdam een reeks politieke tafels. De reeks bestaat uit vier afzonderlijke tafelgesprekken. In ieder gesprek buigen Rotterdamse lijsttrekkers en wetenschappers zich onder leiding van Marianne van den Anker over een actueel Rotterdams thema. Meer info over de thema’s zie http://www.sbs-euc.com/strijd-om-rotterdam, het debat terugkijken kan hier.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant