Voedselbank Rotterdam functioneert als distributiecentrum voor 27 voedselbanken in andere steden. Er werken uitsluitend vrijwilligers. 
Voedselbank Rotterdam functioneert als distributiecentrum voor 27 voedselbanken in andere steden. Er werken uitsluitend vrijwilligers. 

Voedselbank Rotterdam zoekt vriendengroepjes en nog veel meer vrijwilligers

Rotterdam - De voedselbank Rotterdam is een bijzondere voedselbank om een aantal redenen. Het is de eerste voedselbank die in Nederland werd opgericht. Daarnaast is het de grootste voedselbank van Nederland, die ook functioneert als distributiecentrum voor 27 voedselbanken in andere steden. Bovendien is het uniek dat een organisatie van deze omvang uitsluitend met vrijwilligers werkt.

De voedselbank helpt de armste gezinnen door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om voor voldoende eten te kunnen zorgen, wordt er samengewerkt met bedrijven, instellingen en particulieren. Om de zelfredzaamheid van klanten te vergroten, is er samenwerking met lokale organisaties die de klanten helpen om weer op eigen benen te staan.

Op dit moment zorgt de voedselbank Rotterdam ervoor dat elke week 60.000 kilo voedsel wordt binnengehaald en verdeeld over ongeveer 7.000 gezinnen in Rotterdam en de regio. Dat gebeurt met een team van 250 vrijwilligers op kantoor en in het distributiecentrum en nog eens 150 vrijwilligers die de 30 uitdeelpunten in de stad bemensen.

De voedselbank zorgt ervoor dat mensen met een extreem laag vrij besteedbaar inkomen wekelijks kunnen beschikken over een voedselpakket. Zo'n pakket bestaat uit houdbare ingrediënten zoals rijst, conserven en pasta, maar ook zoveel mogelijk vers: brood, groente, vlees en zuivelproducten.

De eisen die gesteld worden aan een voedselbank zijn de afgelopen jaren fors toegenomen. Alle wettelijke eisen zoals voor onder andere voedselveiligheid, Arbo en privacy zijn ook van toepassing op de voedselbanken in Nederland. Maar ook door verdere ontwikkeling van de organisatie, is er voortdurend behoefte aan nieuwe medewerkers. Variërend van afdelingsmanagers tot winkelpersoneel voor de kringloopwinkel en van een hoofd van het distributiecentrum tot heftruckchauffeurs en magazijnmedewerkers.

In De Havenloods van deze week staat een selectie van de vacatures die wij momenteel hebben. Omdat bijna alle vrijwilligers in deeltijd werken, worden de meeste functies door 2 of 3 personen uitgevoerd, die in goed overleg met elkaar samenwerken. Voor bijzondere taken is de voedselbank ook op zoek naar clubjes vrienden of vriendinnen die samen gedurende enkele uren per week iets voor de voedselbank zouden kunnen betekenen. Om een voorbeeld te noemen: het uitzoeken en verdelen van kindervoeding over de pakketten van gezinnen met kleine kinderen.

Kijk in De Havenloods van deze week voor de voorbeelden van vacatures. Of kijk op www.voedselbank.nl/vacatures.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden