Afbeelding

Ingezonden: 50PLUS Rotterdam wil AOW weer vanaf 65 jaar

Algemeen 314 keer gelezen

Rotterdam - Dit bericht is op www.dehavenloods.nl geplaatst door 50PLUS Rotterdam. Elke Rotterdammer, dus ook elke politieke partij, kan daar een bericht plaatsen. Vergeet niet een foto erbij te doen!

‘50PLUS Rotterdam wil de AORW: de Algemene Ouderdoms Rotterdamwet invoeren. Zo kunnen wij als Rotterdam iets herstellen van het foute landelijke beleid om de AOW-leeftijd steeds meer te verhogen. Deze verhoging is vooral voor mensen met zware fysieke beroepen een groot probleem. Velen onder hen halen de AOW niet ongeschonden. Ze zijn of al jaren werkloos en zitten dan inmiddels in de bijstand of ze zijn afgekeurd vanwege zware gezondheidsproblemen. Deze AORW krijgt men tot de landelijke gewone AOW ingaat.

50PLUS Rotterdam wil beginnen met de mensen die 65 jaar zijn geworden, in de bijstand zitten en minstens 3 jaar in Rotterdam wonen. Het nettobedrag van AORW is hetzelfde als de gewone landelijke AOW, dus ten opzichte van de bijstand gaat men er toch iets op vooruit, zelfs ondanks lagere toeslagen. Uiteraard stopt het verplicht solliciteren en het eventueel opeten van het eigen vermogen. Daarnaast kan er makkelijker bijverdiend worden, dan in de bijstand. Wij hebben berekend dat de AORW minder dan een half procent aan extra kosten voor de gemeentelijke totaal begroting met zich mee brengt.

50PLUS Rotterdam wil dat Rotterdam in Nederland voorop gaat lopen met deze positieve vorm van een Rotterdamwet. De eerste Rotterdamwet zorgde er voor dat mensen met een laag inkomen niet meer in bepaalde wijken konden wonen. De AORW brengt echter een bevrijdende en positieve voorbeeld voor velen in ons land. Laat het verzet in Rotterdam beginnen.

In 2012 werd besloten in Nederland de AOW-leeftijd in stappen te verhogen van 65 jaar naar omstreeks 70 of nog meer. Dit is bedacht en ingevoerd door de zogenoemde Kunduz-coalitie: de VVD, het CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie. Ze wilden niet alleen Nederlandse troepen sturen naar Afghanistan, maar ook de Nederlandse ouderen laten betalen voor de economische crisis. Héél Nederland lijdt onder deze maatregelen. Jongeren, voor wie pas later banen vrijkomen., en ouderen die jarenlang op hun AOW gerekend hadden.

50PLUS Rotterdam wil dat het debat gaat over echte problemen, waar Rotterdammers van alle mogelijke leeftijden en achtergronden mee te maken kunnen krijgen: betaalbare woningen, een goede en toegankelijke gezondheidszorg, werk en sociale zekerheid, veiligheid, een snelle schuldhulpverlening, een groene en dus gezonde stad. De AORW is daar een voorbeeld van. Alleen praten over verschillen en identiteit is voor 50PLUS te mager.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant