Afbeelding
Foto: Guus Rijven

Toon Tellegens ‘De optocht’ als fantastische muziektheatermarathon

Algemeen 68 keer gelezen

Rotterdam - De veelvuldig gelauwerde dichter en schrijver Toon Tellegen wordt geroemd om zijn werk voor kinderen en volwassenen. In zijn epische prozagedicht De optocht toont hij de mensheid als in een parade op een schilderij van James Ensor: geliefden en misdadigers, weifelaars en dadendrangers, jong en oud, iedereen passeert de revue en wordt met een ‘Pats!’ af geserveerd. Het gedicht is een monument van taal en verbeeldingskracht dat componist Piet-Jan van Rossum, regisseur Petra van der Schoot en het Ives Ensemble inspireerde tot een uitzonderlijke drie uur durende muziektheatervoorstelling. Van Rossums bijzonderde score voor ensemble en tape wordt uitgevoerd door het Ives Ensemble, de acteurs en performers Joop Keesmaat, Han Buhrs en Anton van der Sluis nemen de bijna 100 pagina’s die het gedicht telt voor hun rekening. Muziek en scene zetten Tellegens barokke tekst in een bijzonder licht, waarbij elementen als compassie en het ritueel een belangrijke plaats innemen. Het Japanse No-theater dient daarbij als inspiratie.

Toon Tellegen (Den Briel, 1941) studeerde medicijnen in Utrecht; werkte in Kenia en daarna vele jaren als huisarts in Amsterdam. Tellegen is vooral bekend vanwege zijn lichtvoetig filosofische dierenverhalen, maar is ook geliefd om zijn poëzie en proza. De laatste jaren werkt hij gestaag aan het grootse prozagedicht De Optocht, zijn magnum opus. Daarin laat hij de mensheid in al zijn bonte verscheidenheid voorbijtrekken aan een kritische ooggetuige, die uiteindelijk moet constateren dat ook hij tot de stoetgangers behoort.

Het Ives Ensemble speelt de moderne kamermuziek in de meest pure vorm. Met de eigenzinnige Amerikaanse componist Charles Ives als naamgever zoekt het ensemble steeds naar verrassende muziek. Het Ives Ensemble speelt historische muziek van onze tijd, muziek die we in de toekomst zullen waarderen als ons cultureel erfgoed. Componisten als John Cage, Aldo Clementi en Louis Andriessen schreven muziek voor het ensemble. Er wordt samengewerkt met toonaangevende hedendaagse componisten en kunstenaars. Met Amsterdam als uitvalbasis reizen de 12 musici door binnen- en buitenland met programma’s die bezoekers opnieuw leren luisteren.

Compositie & regie
Piet-Jan van Rossum componeerde de muziek voor De optocht voor het Ives Ensemble in opdracht van November Music. De Haagse kunstenares Petra van der Schoot draagt zorg voor een indringend toneelbeeld, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor mimespeler Anton van der Sluis en attributen als maskers en een meer dan menshoge figuur. De scene is geïnspireerd op het No-theater waarin veelzeggende subtiliteit tot hoge kunst wordt verheven. De tekst wordt om beurten voorgedragen door acteur Joop Keesmaat en zanger/performer Han Buhrs.

De pers over De optocht
‘Zo’n breed opgezette schildering van onze godganse werkelijkheid en van het eigen wrakke bestaan daarin: je moet het maar durven. Tellegens poging is indrukwekkend.’ Erik Menkveld in de Volkskrant
‘Treurig, dwingend, geestig, onafwendbaar. (…) Een schitterend episch gedicht dat klinkt als een klok en lang blijft nazingen.’ Kees ‘t Hart in De Groene
‘Tellegens poëtische dodendans heeft een allure, ook als woordkunst, zonder weerga. In zijn oeuvre is het wat opeenhoping van vocabulaire betreft ook met niets anders vergelijkbaar.’ T. van Deel, de Boekensalon

Credits
Ives Ensemble, Piet-Jan van Rossum (compositie) Petra van der Schoot (regie en vormgeving), Toon Tellegen (tekst), Han Bührs en Joop Keesmaat (voordracht), Anton van der Sluis (mime)

ROTTERDAM - Zaterdag 17 maart 2018, aanvang 19:30 u.
Theater Rotterdam / locatie Witte de With -


EXTRA: na afloop meet & greet met makers en uitvoerenden. Dan ook verkrijgbaar: een gesigneerde jubileumuitgave van De Optocht, uitgebracht ter ere van Toon Tellegens 75ste verjaardag.

Alle soorten mensen paraderen voorbij in 'De optocht'
Joop Keesmaat en Han Buhrs in De optocht
Wie zijn al die mensen in De optocht?
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant