Het werk verkeert in slechte staat. Op de naden en andere plekken zit roest. Er heeft graffiti op gezeten dat niet goed is schoongemaakt. (Foto: BK&OR)
Het werk verkeert in slechte staat. Op de naden en andere plekken zit roest. Er heeft graffiti op gezeten dat niet goed is schoongemaakt. (Foto: BK&OR) Foto: Gerrit van Loon

Directeur ziet acht meter hoog roestig kunstwerk bij school niet zitten

Algemeen 95 keer gelezen

Rotterdam - Martin van Zanten, directeur van scholengroep TooropMavo, is niet happig op een acht meter hoog, roestig kunstwerk dat bij zijn vakcollege aan de Argonautenweg wordt neergezet.

Het kunstwerk van André Volten staat nu nog bij het Noordrandcollege aan de Hazelaarsweg in Schiebroek. Het plan is om dit ‘staalplastiek’ te verplaatsen naar de Argonautenweg. Wanneer dat precies gebeurt, weet de schooldirecteur niet. De vergunning voor het neerzetten is inmiddels wel aangevraagd bij de gemeente Rotterdam.

“Mogelijk hebben sommige collega’s aangegeven dat het een emotionele waarde heeft. De vorige directeur vindt het stuk ook bijzonder en wilde het wel meenemen naar de Argonautenweg. Ik ben er minder happig op. Ik vind het kunstwerk niet echt matchen met de vormgeving van het gebouw. Overigens ben ik wel van mening dat het kunstwerk (ergens) een plek moet krijgen”, laat Van Zanten weten.

De staalplastiek is volgens de organisatie Beeldende Kunst & Openbare Ruimte (BK&OR) kenmerkend voor het oeuvre van kunstenaar André Volten. Deze naoorlogse Nederlandse beeldhouwer uit Andijk ontwikkelde non-figuratieve beeldhouwkunst met veel roestvrijstaal materiaal. Dit kunstwerk maakte hij tijdens de bouw van de St. Paulusschool in 1964. Twee jaar later ontving hij de oeuvreprijs van het Fonds voor Beeldende Kunst, Vormgeving en Bouwkunst.

Kunstenaar André Volten heeft zes werken in de Rotterdamse openbare ruimte, de Micado in Overschie en een object bij de ingang van Katshoek bijvoorbeeld. Eigenaar van dit kunstwerk is stichting LMC Voortgezet Onderwijs. Het werk verkeert in slechte staat. Op de naden en andere plekken zit roest. Er heeft graffiti op gezeten dat niet goed is schoongemaakt. Grote witte vlekken resteren.

“Beeldend gezien is de relatie met de school of omgeving moeilijk te vinden. Het is een sculptuur, die ook voor andere plekken gemaakt had kunnen zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant