Ingezonden column Feyza Albayrak: ‘Wel uit de werkloosheid maar niet uit de armoede’

Algemeen 140 keer gelezen

Rotterdam - In aanloop naar de verkiezingen organiseert het Erasmus University College (EUC) samen met OPEN Rotterdam een reeks tafelgesprekken. Naar aanleiding van de tweede avond schreef Feyza Albayrak deze column:

Door Feyza Albayrak

‘Toen ik begon met mijn opleiding Communicatie een decennium geleden, was ik hoopvol over een glansrijke carrière. Ik had het helemaal uitgedacht. Ik was klaar om de wereld te veroveren. Nooit gedacht dat ik met moeite rond zou komen, zelfs met een diploma en een baan. Helaas is dat tegenwoordig een groot probleem voor velen. Werkenden zijn namelijk de grootste groep armen volgens de laatste cijfers van het CBS.

Daarom was ik benieuwd naar het tweede debat van het Erasmus University College, wat ging over armoede en werkloosheid. Barbara Kathmann (PvdA), Vincent Karremans (VVD) en Judith Bokhove (GroenLinks) vertellen hoe zij armoede aan willen pakken en hoe ze mensen weer aan het werk willen krijgen. Als wetenschapper zag hoogleraar in de sociologie Godfried Engbersen van de Erasmus Universiteit Rotterdam erop toe dat het om de feiten ging tijdens het gesprek over de stad, waar we hard werken voor weinig en nooit chagrijnig zijn.

Een onderwerp dat is aangestipt, maar verder niet uitgebreid besproken, is de werkende armoede. Alledrie de partijen hebben plannen om mensen uit de bijstand te helpen, maar de eerder genoemde groep werd te weinig genoemd.

De PvdA ziet de oplossing in de zogenaamde Dennis-banen, vernoemd naar de vrijwilliger van een speeltuinvereniging. Het komt erop neer dat er duizend banen komen voor school conciërges, wijkhulpen en speeltuinmedewerkers. Deze mensen krijgen hiermee een volwaardig minimumloon, omdat ze eigenlijk ook wel het werk doen van een betaalde werkkracht.

GroenLinks wil van de tegenprestatie af, ondanks de cijfers dat het deels werkt. Zij vinden dat er heel veel mensen die een bijstand krijgen al vrijwilligerswerk doen en dat de tegenprestatie dus niet werkt.

De VVD wil een nuchtere doen-politiek. De mensen moeten gewoon de mouwen opstropen en aan de slag door hun eigen skills te verbeteren. De banen gaat de VVD creëren door lage belasting voor grote bedrijven, zodat ze zich in Rotterdam situeren.

Prof. Engbersen geeft aan dat een tegenprestatie wel werkt, maar waarschuwt voor langdurige armoede. Juist voor de langdurige werklozen dient meer zorg te zijn. Hij spreekt over een drie sporen-beleid om armoede te bestrijden. Om te beginnen moet er geïnvesteerd worden in mensen, denk aan her- en bijscholing. In de tweede plaats moeten instituties toegankelijker worden voor alle Rotterdammers. En als laatste, heeft Rotterdam toekomstbestendige bedrijvigheid nodig.

Arbeidsmarktdiscriminatie noemt prof. Engbersen expliciet. Rotterdam is een van de meest diverse steden van West-Europa en helaas is het nog steeds niets toegankelijk voor sommige groepen.

De PvdA wil een quota invoeren. GroenLinks vindt anoniem solliciteren een goede aanpak om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan. Karremans van de VVD erkent het bestaan van arbeidsmarktdiscriminatie, maar relativeert meteen door te zeggen dat gediscrimineerden op de arbeidsmarkt eigenlijk ook wel de nodige vaardigheden missen. Eigen schuld dus! Bedrijven die discrimineren mogen wat hem betreft wel op een openbare zwarte lijst.

Prof. Engbersen legt uit dat bestuurder niet alle touwtjes in handen hebben, maar dat ze wel medeverantwoordelijk zijn voor het eindresultaat. We hebben een slimme overheid nodig die weet wanneer en hoe de burger een steuntje in de rug nodig heeft. We hebben bestuurders nodig die groter denken dan alleen mensen uit de bijstand te helpen.

Het gaat erom dat je Rotterdammers de kans geeft om zich te ontwikkelen in de stad en met de stad meegroeien. Want wat heb je eraan dat je stad hoog staat op toeristische lijstjes, als de Rotterdammers zelf in armoede leven.

In aanloop naar de verkiezingen organiseert het Erasmus University College (EUC) samen met OPEN Rotterdam een reeks politieke tafels. De reeks bestaat uit vier afzonderlijke tafelgesprekken. In ieder gesprek buigen Rotterdamse lijsttrekkers en wetenschappers zich onder leiding van Marianne van den Anker over een actueel Rotterdams thema. Meer info over de thema’s zie http://www.sbs-euc.com/strijd-om-rotterdam, het debat terugkijken kan hier.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant