Ingezonden: Gallery Crawl langs kunst en cultuur in Noord

Algemeen 92 keer gelezen

Rotterdam - In 2016 initieerden verschillende culturele ondernemers in Rotterdam-Noord de Gallery Crawl. Het initiatief startte als een halfjaarlijks evenement met bijbehorende route die zowel bewoner als bezoekers van de wijk op toegankelijke wijze in contact bracht met het kunst- en cultuuraanbod in de wijk.

De naam werd gebaseerd op de bekende pub crawl, waarbij bezoekers, als dan niet onder begeleiding van een gids verschillende verassende horecagelegenheden in de wijk bezoeken. De Gallery Crawl is daar een kunstzinnige variatie op.

Deelnemende galeries, ateliers en winkels met een kunstzinnig aanbod openen tijdens de Gallery Crawl hun deuren zoals gewoonlijk, maar net even met een feestelijker tintje, extra programmering, een presentatie en een drankje voor de bezoekers. Een flyer met route voert bezoekers langs verschillende verassende locaties in de wijk waar zij tentoonstellingen bezoeken, openbare kunstwerken ontdekken, kunstenaars aan het werk zien en in contact komen met de organisatie daarachter.

Met de route willen de initiatiefnemers een meer divers beeld bieden van de wijk, die de afgelopen jaren met name onder de aandacht kwam door enerzijds gentrificatie en hippe vintage winkels, en aan de andere kant leegstand en het ontbreken van grote commerciële partijen.

“De wijk is zoveel meer”, zegt Yvonne de Jong, eigenaar van galerie Root en initiatiefneemster van de Gallery Crawl. “Rotterdam Noord is van oudsher een echte kunstenaarswijk met ontzettend veel kleine, creatieve initiatieven. Die zijn alleen niet voor alle bewoners en bezoekers even zichtbaar.”

Met de Gallery Crawl proberen de ondernemers zowel bewoners en bezoekers te binden aan de wijk, als een voedingsbodem te creëren voor nieuwe ondernemers. Meer bezoekers zorgen voor meer draagkracht en dat maakt dat nieuwe initiatieven zich kunnen ontwikkelen en ook voor langere tijd in de wijk kunnen blijven. De Gallery Crawl zelf kan daarmee ook blijven groeien. Ieder nieuw initiatief kan aan de route worden toegevoegd, waardoor deze steeds in beweging blijft.

Na succes van voorgaande routes breidt de Gallery Crawl in 2018 verder uit met een vaste route die met behulp van een flyer met plattegrond het hele jaar door kan worden gelopen. Die flyer ligt straks bij verschillende toeristische locaties in de stad, maar ook bij alle deelnemende locaties zelf, waardoor ondernemers gemakkelijk naar elkaar kunnen doorverwijzen. Samen maken zij Rotterdam Noord daarmee steeds levendiger.

De eerst volgende editie van de Gallery Crawl vindt plaats op 21 april 2018.

Noot aan de redactie

Op 15 maart aanstaande organiseert de Gallery Crawl een speciale persmiddag.

Van 15.00 – 17.00 wordt een verkorte versie van de route gelopen onder begeleiding van een gids en wordt meer informatie verstrekt over het initiatief, de doelstellingen en de toekomstplannen en maakt u kennis met enkele deelnemende locaties.

U bent hiervoor van harte uitgenodigd.

U kunt u hiervoor aanmelden bij Inger van Beek via ingersophie@gmail.com. Ook voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u zich richten tot Inger van Beek via opgegegeven mailadres of +31 6 37292241.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant