Afbeelding

‘Welke politieke partij pakt de zwijnenstal op straat aan?’

Algemeen 137 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden stuk van Olga Schefferlie. Zij maakt zich als zo veel Rotterdammers druk over de troep op straat. Voor dit artikel is Olga de verkiezingsprogramma’s van de Rotterdamse politieke partijen ingedoken. Welke partij doet wat om de ‘zwijnenstal’ op straat aan te pakken?

Op welke partij stemt u op 21 maart? Welke partij pakt de verbetering van de leefomgeving van u en onze kinderen aan? Wie pakt de zwijnenstal aan? Als pleitbezorger voor een schonere stad onderzoek ik de standpunten.

De grootste partij, Leefbaar Rotterdam, gaat er nu over. Wethouder Eerdmans wil de stad schoner maken door een verder dalende afvalstoffenheffing, ondergrondse containers en torenhoge boetes voor figuren die vuilnis op straat gooien. ‘Wie zijn vuilniszak van het balkon mietert, mag dat in z’n portemonnee voelen,’ aldus Leefbaar.

De PvdA belooft containers voor plastic, groen, papier en glas, aandacht voor hoogbouw en kleinschalige milieuparken in de wijk.

Ook D66 wil afval gescheiden inzamelen en laten ‘nascheiden’ door afvalverwerker AVR en daling van de afvalstoffenheffing. ‘In veel wijken wordt afval en grofvuil naast de containers geplaatst. Vergroting handhaving op illegale afvaldumping en verhoging van de pakkans, surveillance na gemelde illegale plaatsingen. Adoptie van afvalcontainers en steun voor initiatieven van bewoners om hun straat schoon te houden. Afvalcontainers met sensoren voor efficiënt en bijtijds legen.’

Goede voornemens ook bij de VVD. ‘Rondslingerend afval, hondenpoep, zwerfvuil, vervuiling rondom afvalcontainers, graffiti en andere overlast worden aangepakt en vernielingen snel hersteld: kosten verhalen op de veroorzaker.’ Delen van camerabeelden met de gemeente, opsporen vervuilers. Afvalscheiding, -inzameling en -recycling beter én innovatiever organiseren door sensoren in afvalbakken. Daling afvalkostenheffing, afhankelijk van grootte huishouden.

De CH/SGP benoemt als enige de opvoeding in het afvalprobleem. ‘Voor een aangenaam woon- en leefklimaat is een schone straat, zonder zwerfvuil en luchtvervuiling van belang. Kinderen stimuleren de straat schoon te houden door afvalprojecten op scholen. Hergebruik goederen: ‘lang leve de kringloopwinkels’.

GroenLinks wil GFT-afval en plastic gescheiden inzamelen, evenals Denk die ook pleit voor grotere ondergrondse containers en vaker legen.

Geen aandacht voor afval vond ik bij SP, CDA, 50Plus, Nida, De Nieuwe Rotterdamsche Partij, Jong Rotterdam en de Politieke Beweging Armoedebestrijding Rotterdam.

De verkiezingsprogramma’s stemmen optimistisch. Ik kan kiezen!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant