Afbeelding
Foto: PR Rijksmuseum

Ingezonden: Leerlingen Wolfert Dalton winnen Rijksmuseumprijs voor beste profielwerkstuk

Algemeen 209 keer gelezen

Rotterdam - Zaterdag 24 maart ontvingen een trotse Anouk van de Ven en Maria de Hoogh van Wolfert Dalton uit handen van de minister van Onderwijs Arie Slob de Rijksmuseumprijs voor het beste profielwerkstuk van 2018. Eerder dit jaar waren zij al genomineerd voor deze prijs, samen met negen andere profielwerkstukken, waaronder nog twee van Rotterdamse leerlingen. Een profielwerkstuk vormt op de havo en het vwo de persoonlijke afsluiting van een eigen onderzoek, dat leerlingen verrichten als een soort meesterproef. Docenten kunnen opvallend goede profielwerkstukken aanmelden om in aanmerking te laten komen voor de Rijksmuseumprijs voor het beste profielwerkstuk. Geschiedenisdocente Angelique Sterks van Wolfert Dalton had dat gedaan met het werkstuk “De middeleeuwen bekennen kleur”. Dat werkstuk van Anouk en Maria won dus uiteindelijk de prestigieuze prijs, waaraan een mooi geldbedrag is verbonden.

De prijsuitreiking was een fantastische afsluiting van een week vol hoogtepunten. De makers van de tien genomineerde profielwerkstukken waren al benoemd tot Junior Fellows van het Rijksmuseum en kregen de afgelopen weken al een opleiding om op een eigentijdse manier films te maken, waarmee ze de collectie van het Rijksmuseum onder de aandacht kunnen brengen. Die korte documentaires werden op zaterdagmiddag 24 maart vertoond aan de genodigden. Daaronder veel belangrijke functionarissen van het Rijksmuseum en de NTR.

Daarna volgde een kort bezoek aan de bijzondere collectie van het Rijksmuseum, waarbij de leerlingen als gidsen fungeerden. Vervolgens was het tijd voor de prijsuitreiking. De zevenkoppige jury onder leiding van Ad van Liempt, oud-hoofdredacteur van Nova en Andere Tijden, prees de tien werkstukken en vervolgens mocht minister Arie Slob de winnaar bekendmaken en de prijs overhandigen. Al in zijn tweede zin gaf hij zoveel hints dat er luid gejuich opsteeg van de rijen die gevuld waren met de gasten van Maria en Anouk. Dolgelukkig mochten die vervolgens hun prijs (elk een beurs voor een studiereis ter waarde van 1500 euro) in ontvangst nemen.

De jury roemde bij de documentaire “De middeleeuwen bekennen kleur” de verschillende invalshoeken, de nieuwsgierigheid, de originaliteit en het onderzoek dat eraan ten grondslag lag en vooral de manier waarop Maria en Anouk alles wisten te presenteren aan de kijkers.

In de korte geschiedenis van deze inmiddels prestigieuze prijs -hij werd voor de vierde keer uitgereikt- was het al de tweede keer dat leerlingen van docente geschiedenis Angelique Sterks van Wolfert Dalton genomineerd werden, met deze keer zelfs de ultieme beloning als resultaat! De school is uiteraard trots op een dergelijke prestatie van leerlingen bij een onderdeel dat zo goed past bij de principes van het daltononderwijs.

Anouk van de Ven (rechts) en Maria de Hoogh met hun Rijksmuseumprijs voor beste profielwerkstuk
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant