Afbeelding

‘Het vergeten bombardement’ mogen we nooit vergeten!

Algemeen 178 keer gelezen

Rotterdam - Morgen (zaterdag 31 maart) is het precies 75 jaar geleden dat Amerikaanse bommenwerpers per ongeluk hun lading op Delfshaven loslieten. Bij ‘Het Vergeten Bombardement’ van Rotterdam kwamen 326 mensen om het leven en raakten er nog eens honderden gewond. Ter nagedachtenis is morgen een herdenking in Park 1943. Daarnaast schreef Rotterdammer Dick Scholten een roman met het afschuwelijke bombardement als inktzwart decor. Donderdag 5 april houdt de schrijver daarover een lezing in Bibliotheek Delfshaven.


In dertien vreselijke minuten werd Delfshaven in 1943 voor altijd veranderd. Dick Scholten schreef over deze ingrijpende gebeurtenis een boek: Park 1943 Rotterdam. Het debuut van Scholten is een verhaal over Britte, die tijdens de begrafenis van haar overleden grootmoeder een heel nieuw beeld van haar wordt voorgespiegeld. Ze leert de historie van Bospolder-Tussendijken kennen, dichtbij Park 1943 in Delfshaven.

Scholten deed voor zijn roman onderzoek naar de achtergrond van de bombardementsvlucht van 31 maart 1943. Vanwege het risico dat door de slechte weersomstandigheden (veel wind) burgerdoelen geraakt konden worden, keren de 69 Britse toestellen terug en bombarderen niet. Zo niet de 33 Amerikaanse B17’s. Het is niet de storm die de bommen meevoert, maar een navigatiefout. De navigator ziet de Benzinehaven aan voor de Koushaven.
Dick Scholten (Rotterdam, 1952) heeft in zijn roman getuigenverslagen en historische bronnen verwerkt, waardoor nauwelijks bekende lotgevallen van kinderen tijdens de bezettingsjaren tot leven komen. Zijn vader verloor zijn eerste vrouw en drie van zijn kinderen tijdens dit bombardement. Eén zoon werd na twee dagen levend onder het puin gehaald.
Dat is Scholtens persoonlijke betrokkenheid bij het Vergeten Bombardement, want zonder deze dramatische gebeurtenis was hij er nooit geweest. Op 5 april vertelt hij over alle achtergronden, van 13.30 tot 14.30 uur in Bibliotheek Delfshaven, Rösener Manzstraat 80. Gratis toegang, maar wel reserveren via www.bibliotheek.rotterdam.nl of 010 - 2816364.

Herdenking 31 maart

In Tussendijken wordt morgen - zaterdag 31 maart -  het vergeten bombardement herdacht. Voorheen werd deze tragische dag altijd herdacht op 14 mei, de dag dat Rotterdam stilstaat bij het bombardement van 1940. In het verleden zijn er wel herdenkingen geweest, zoals die in 1993. Toen werd het monument aan de Rosener Manzstraat onthuld. Vorig jaar werd de aanzet gegeven tot een jaarlijkse herdenking op 31 maart. Morgen is er vanaf 13.15 uur een ceremonie bij het herdenkingsmonument in Park 1943, bij de Grote Visserijstraat waarbij ook burgemeester Aboutaleb zal erbij aanwezig zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant