Afbeelding
Foto: Floris Leeuwenberg

Peter-Jan Wagemans neemt afscheid van Codarts met wereldpremière

Algemeen 80 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht via www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zélf een bericht plaatsen!

Ja, zegt Peter-Jan Wagemans, hij is in de eerste plaats componist. “Maar ik geef nu meer les dan ooit.” De afgelopen acht jaar heeft hij bij Codarts – waaraan hij sinds 1984 als docent is verbonden – vooral gewerkt aan de vernieuwing en modernisering van de afdeling Compositie. Met succes, oordeelt hij.

“We hebben de samenwerking gezocht met andere afdelingen van Codarts, wat heeft geleid tot onder meer de oprichting van de interfaculteit Compositie, die wordt gevormd door de compositie- en arrangeerrichtingen van zowel Klassieke Muziek als Jazz,” vertelt Wagemans niet zonder trots. “Daarnaast is het tailormade curriculum ingevoerd: een student kan in hoge mate zelf zijn of haar profiel bepalen. Tevens hebben we de verbinding met de praktijk versterkt. Per schooljaar zijn er nu zo’n 20 compositieprojecten – de studenten lopen zich de benen uit het lijf. En we hebben teamteaching geïntroduceerd.”

Wagemans’ collega’s op de afdeling Compositie zijn de docenten Robin de Raaff, Hans Koolmees, René Uijlenhoet en Paul M. van Brugge. “Hans Koolmees, een Codarts-alumnus, neemt mijn taken als coördinator & organisator over. Het bureauwerk, zeg maar.” De afdeling moet nu op zoek naar een nieuwe compositiedocent. “Voor potentiële kandidaten is het hebben van een leuke praktijk buiten de hogeschool absoluut een vereiste.”

Na acht jaar vernieuwen en moderniseren is de afdeling helemaal klaar, aldus Wagemans. “Het loopt goed; we zijn heel tevreden. Er zijn maar weinig compositieafdelingen in de wereld die zo’n integratie hebben als wij –klassieke muziek en jazz – en die dat ook weten te paren aan kwalitatief hoogstaand onderwijs. Als je hier klaar bent, kun je echt wat! Onze alumni vind je overal. Ze zijn allemaal met van alles bezig. En we zien een enorme stijging van het aantal aanmeldingen.” Lachend: ‘Ik kan met een goed gevoel afscheid nemen.”

Peter-Jan Wagemans (Den Haag, 1952) studeerde orgel (eindexamen 1974) , compositie (1975) en theorie der muziek (1977) aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag (KC). Vervolgens studeerde hij enige tijd bij Klaus Huber in Freiburg. In 1978 werd hij docent bij het KC (Muziektheorie), in 1984 bij Codarts (Compositie). Hij was tevens werkzaam als programmeur van Holland Symfonia en zijn voorloper, het Noordhollands Philharmonisch Orkest (van 2000 tot 2006) en als artistiek leider van het DoelenEnsemble. “Dat ben ik vanaf 1990 ruim 20 jaar met veel plezier geweest. Ik heb daar afscheid genomen in 2012, toen het ensemble na een bezuinigingsronde voor de zoveelste keer op poten moest worden gezet. Inmiddels staat het weer helemaal op de rails, maar ik had er destijds geen zin meer in.”

Wagemans is één van de belangrijkste componisten van Nederland. Zijn werk behoort tot de Rotterdamse School, door hem eens omschreven als ‘het componeren van de derde weg’: “We distantiëren ons van de avant-garde en van het minimalisme dat je in de Haagse School aantreft. De Rotterdamse School houdt zich bezig met elementaire parameters van de muziek: toonhoogte en ritme. Rotterdam is een notenschool met een hart voor de traditie, waarin vooral Stravinsky en het postmodernisme aanwezig zijn.” In het oeuvre van Wagemans nemen orkestwerken een belangrijke plaats in, maar hij heeft ook kamermuziek en opera’s op z’n naam staan.

Op verzoek van de dirigent van het Codarts Symphony Orchestra, Hans Leenders, schreef Wagemans een nieuw werk voor het studentenorkest, getiteld Three Starr Dance. Dat beleeft op zondag 22 april z’n wereldpremière in de Doelen. “Ik heb iets gemaakt voor drie ensembles: ‘big band’, klassiek ensemble en piano & slagwerk. Die drie ensembles spelen tegelijk; dat is qua vormgeving bijzonder.”

Momenteel werkt Wagemans aan een nieuwe compositie voor het AKOM Ensemble. “Dit ensemble is opgericht door Jan Kuhr en de artistiek leider ervan is Meriç Artaç; beiden zijn oud-student van me. Het stuk wordt gespeeld tijdens Codarts Composers Festival op vrijdag 25 mei. Dat wordt genieten voor mij, want die dag vinden daar ook de compositie-eindexamens plaats.”

Het afscheid nadert nu snel. Hoe kijkt hij daar tegenaan? “Na 1 juli ben ik voor het eerst sinds 1970 niet meer verbonden aan een conservatorium, dus dat wordt even wennen,” lacht Wagemans. Serieus: “Ik ga de collega’s en de studenten absoluut missen. Maar ik vind het niet erg om het wat rustiger aan te doen; ik heb hard gewerkt. Componeren krijgt nu wat meer ruimte. En ik ontwikkel een podium voor progressieve kunsten in de stad – nee, daar kan ik op dit moment niet meer over zeggen. Verder komt er ongetwijfeld van alles op m’n pad.”

“Best wel mooi, zo’n pensioen,” gaat Wagemans vrolijk verder. “Reizen, musea voor moderne kunst bezoeken, genieten van het Europese muziekleven…O ja, ik ben een boek aan het schrijven, op verzoek van vele studenten: de analyse van de nieuwe muziek. Dat houd me de rest van het jaar nog wel bezig. Het komt beschikbaar op m’n website, voor iedereen die wat wil leren. Dat vind ik ook het mooiste van het leraarschap: er zijn voor iedereen die wat wil leren.” Hij besluit: “M’n deur blijft open staan.”

Zondag 22 april 2018, 20.15 uur de Doelen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant