'De Hoogpoort', vijf meter hoog en ongeveer drie meter breed.
'De Hoogpoort', vijf meter hoog en ongeveer drie meter breed.

Tijdelijke 'Hoogpoort' op plek van oude stadspoort Oostplein

Rotterdam - Rotterdam krijgt er een groot kunstwerk bij. Op het Oostplein verschijnt binnenkort 'De Hoogpoort' van vijf meter hoog en ongeveer drie meter breed.

Door Gerrit van Loon

De realisatie van dit tijdelijke kunstwerk op het Oostplein ter hoogte van de Hoogstraat is aangevraagd bij de gemeente Rotterdam. De bedoeling is dat het kunstwerk er drie maanden blijft staan. Volgens kunstenaar Iwan Smit wordt zijn creatie (een combinatie van hout, staal en kunststof) 'wel echt een poort'.

Op het Oostplein, naar de ingang van de Hoogstraat ligt een klein stukje trottoir in de vorm van een driehoek, tussen de fietspaden in. Daar moet De Hoogpoort' komen. "Vroeger stond er op die plek daadwerkelijk een stadspoort. Daar is het hele idee uit ontsprongen in combinatie met het idee om het Hoogkwartier te voorzien van toegangspoorten", laat Smit weten.

De poort wordt eigenlijk een tijdelijke testcase van het Oostplein-plan. De Hoogstraat, Oostzeedijk en het Oostplein zijn drie gescheiden werelden, die door de architecten van Observatorium verbonden gaan worden. "Niet alleen verkeerstechnisch, maar vooral visueel. Met de Hoogpoort wordt de entree tot de Hoogstraat gemarkeerd. Een sculptuur die straalt, waar je doorheen kan en de geschiedenis in woord en beeld kunt zien en lezen", aldus Observatorium.

"Het staketsel van de molen is niet meer weg te denken, het huiskamergevoel rond het beeld van de Marinier zorgt voor een groeiende bezoekersstroom en de feeërieke verlichting in de avond levert een grote bijdrage aan de sociale veiligheid."

Iwan Smit (28) geldt als een rising star binnen de (Rotterdamse) ontwerpwereld en werkte eerder onder meer samen met filmproducent Warner Bros, kledingmerk The Hundreds en sneakerwinkel Woei. Het plan is om De Hoogpoort in februari op te leveren.

Meer berichten
Shopbox