Afbeelding
Foto: I. Elderson

Kinderboerderij de Kooi helemaal waterproof!

do 3 mei 2018, 06:23 Algemeen 1 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht via www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zélf een bericht plaatsen!

In de Week van ons Water (5-13 mei) organiseert waterschap Hollandse Delta samen met en op kinderboerderij de Kooi een feestelijke watermiddag op dinsdagmiddag 8 mei van 13.30-16.00 uur. Natuurlijk vanwege de Week van Ons Water, maar ook omdat er op de kinderboerderij nieuwe, klimaatvriendelijke elementen zijn geplaatst. En die laten zij graag zien aan de bezoekers. Ook krijgen de bezoekers tips hoe zij zelf aan de slag kunnen in eigen tuin of balkon.

Op de kinderboerderij is op het kippenhok een sedumdak geplaatst. Door dit dak vol groene plantjes wordt het water langer vastgehouden waardoor het niet allemaal tegelijk in het riool of op de grond terecht komt. Natuurlijk is er een regenton, maar ook een regentafel. Daarnaast zijn ook drainagestroken aangebracht rond verschillende gebouwtjes.
Allemaal maatregelen waardoor bij piekbuien het riool ontlast wordt, oftewel de boerderij is een stuk klimaatadaptiever! In totaal zijn er zes voorbeelden die laten zien hoe je wateroverlast in je tuin kan voorkomen.

Op dinsdagmiddag 8 mei wordt de waterproof ingerichte kinderboerderij feestelijk in gebruik genomen. Vanaf 13.30-16.00 uur zijn er activiteiten voor kinderen en is er een waterspeurtocht voor jong en oud over het terrein. Met het maken van de speurtocht valt ook nog een prijs te verdienen, welke door het Waterschap zal worden uitgereikt. Ook Droppie Water is van de partij en natuurlijk kunnen de kinderen met hem op de foto. Professor Braaksma gaat met de kinderen water onderzoekjes doen.
Muziek maken met water, blaasvoetbal op water, een zandzakkenrace en een pompenspel… een greep uit de verschillende spelletjes waar je deze middag aan mee kunt doen.

Vooral in de zomer zijn er langere droge periodes en heftige regenbuien. Waterschap Hollandse Delta geeft inwoners graag handreikingen om zich te wapenen tegen deze gevolgen van klimaatverandering. ‘Daarom laten we hier zien hoe je je tuin of balkon waterbewust kan inrichten’ zegt heemraad Leo van Gelder. ‘Een regenton en grindstroken waar het regenwater in kan wegzakken, doen vaak al wonderen. De kinderen worden zo een stuk waterbewuster en we hopen dat ook de ouders er iets van opsteken.’
Bij elk voorbeeld op de kinderboerderij is een informatiebord geplaatst met tips waar bezoekers zelf thuis mee aan de slag kunnen.

In Nederland zijn er jaarlijks zo’n 30 miljoen bezoeken aan kinderboerderijen. De Kooi ontvangt jaarlijks ruim 135.000 bezoekers. Ook is er een NME- centrum waar kinderen lessen op het gebied van natuur en milieu krijgen. Van Gelder: ‘Door de educatiefunctie is kinderboerderij De Kooi dé ideale plek om ons werk onder de aandacht te brengen. Maar, wij kunnen het niet meer alleen, wij hebben onze inwoners hard nodig om samen droge voeten te houden.’

Nieuwe regenton op de Kooi

Uit de krant