Malende Pendrechtse Molen met bloeiend koolzaad op de voorgrond (28 april 2018).
Malende Pendrechtse Molen met bloeiend koolzaad op de voorgrond (28 april 2018). Foto: Barend Zinkweg

Nationale Molendagen bij de Pendrechtse Molen

do 3 mei 2018, 15:48 Algemeen 0 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht via www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zélf een bericht plaatsen!

Zaterdag 12 mei en zondag 13 mei zijn de Nationale Molendagen en de Pendrechtse Molen in het Zuidelijk Randpark is op beide dagen geopend voor bezoek.

De molen laat zien hoe eeuwen lang op windkracht een polder is drooggehouden. De molenaar vertelt graag hoe de molen werkt en hoe het was om met een groot gezin in de molen te wonen. Geslapen werd er in bedstedes en gekookt op een met turf gestookt fornuis. Naast de molen staat een echte plonsplee. Riolering ontbrak immers, evenals waterleiding, gas en elektriciteit.

Bij voldoende wind zal de molen water het Zuidelijk Randpark inmalen om zodoende de waterkwaliteit te verbeteren. Op een werkdag met een goede maalwind is dat zelfs meer dan 10 miljoen liter water. Na de restauratie van de molen eind 1994 hebben de wieken van de molen meer dan 14 miljoen rondjes gedraaid.

De molen is te vinden tussen de A15 en de Charloisse Lagedijk achter het sportveld van SV Besiktas nabij de Langenhorst, de Vrijenburgweg, tussen fietsknooppunten 39 en 40, nabij wandelknooppunt 45 en is te bereiken met sneltram lijn 25, halte Vrijenburgbos.

Uit de krant