Afbeelding
Foto: Tineke de Lange

Achttien dichters, veertien landen en elf talen op 49e Poetry International Festival

di 8 mei 2018, 12:29 Algemeen 5 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht via www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zélf een bericht plaatsen!

Een ontmoeting met een gedicht is niet zonder gevaar. Ineens zijn daar die regels die je je leven lang bijblijven. Voor je het weet ben je een ideaal rijker. Zo een waarvan je niet wist dat het je paste. Dan moeten de bakens worden verzet, gedachten omgegooid en dromen nagejaagd. Ja, pas maar op voor dichters. Voor de 49e keer komen ze van ver naar Rotterdam, hun tassen vol met precies die verbijsterende, hoop gevende, boos makende, verbindende en ontregelende regels. Ieder gedicht een wereld op zich. Er valt dus heel veel te ontdekken, te ontmoeten, na te praten en te vieren op het 49e Poetry International Festival Rotterdam. Meet between the lines!

Achttien dichters, veertien landen en elf talen brengt het 49e Poetry International Festival dit jaar samen. De festivaldichters zijn jonger dan ooit en mengen zich met hun gedichten in menig actuele discussie. Of het nou gaat over ecologie en duurzaamheid, racisme, diversiteit en gender, over politiek, waar her en der de waanzin regeert of over maatschappij-ontwrichtend geweld, ze laten het achterste van hun tong zien met strijdbare, uitdagende poëzie. Poëzie die midden in de realiteit staat maar onze blik op die realiteit ook beïnvloedt.

Alle dichters geven een of meerdere lezingen, de voordrachten beginnen steeds om 20:00 uur. Voorafgaand worden er elke festivalavond om 18:30 uur dichters geïnterviewd, door Hassnae Bouazza, Daan Doesborgh, Janita Monna en Tsead Bruinja. In de specials later op de avond onderzoeken festivaldichters samen met gastdichters en –sprekers bijzondere fenomenen in de actuele poëzie. Zo staat in Van tevoren bedacht het schrijven of voordragen volgens een bepaald concept centraal. In De staat van de poëzie wordt de vitaliteit van de actuele Nederlands- talige poëzie getoond, en bevestigd met de uitreiking van de C. Buddingh’-prijs. In Poetry of a Nation / A Nation of Poetry spreken de dichters over poëzie die nationale identiteit omarmt of juist verwerpt en met Cross-over Closing mengt de poëzie zich met andere kunsten als muziek, film, dans en beeldend werk.

De dichters van het 49e Poetry International Festival:
Joost Baars (Nederland), Christian Bök (Canada), Ida Börjel (Zweden), Sonia Bueno (Spanje), Alí Calderón (Mexico), Dolores Dorantes (Mexico), Nora Gomringer (Duitsland/Zwitserland), Aurélia Lassaque (Frankrijk), Patricia Lockwood (Verenigde Staten), Zeyar Lynn (Myanmar), Miguel-Manso (Portugal), Gihan Omar (Egypte), Marie de Quatrebarbes (Frankrijk), Safiya Sinclair (Jamaica), Danez Smith (Verenigde Staten), Maria Stepanova (Rusland), Lies Van Gasse (België) en Nachoem M. Wijnberg (Nederland).

Na de opening op 29 mei in Theater Rotterdam Schouwburg verhuist het 49e Poetry International Festival naar Theater Rotterdam, locatie Witte de With, aan de William Boothlaan 8. Daar ziet u tot en met 2 juni vele poëzievoordrachten, speciale programma’s, lezingen, interviews en vertaalprogramma’s. Dagelijks vertrekken vanaf daar ook de Poetry + Art Gallery Tours op zoek naar nieuwe versmeltingen van taal en beeldende kunst in vele Rotterdamse galeries en kunstinstellingen. Het 49e Poetry International Festival sluit op zondag 3 juni met een lezing in het prachtige Trompenburg Tuinen en Arboretum.

49e poetry International Festival
27 mei - 3 juni / Theater Rotterdam
Schouwburg en loatie witte de With

Een overzicht van dichters en programma’s vindt u samen met al veel gedichten op www.poetryinternational.nl.

Ishion Hutchinson op Poetry

Uit de krant