Alwin van Laar in de gymzaal aan de Josephstraat, waar Kenan Bajramovic de trainingen leidt van de senioren van Team Agua. (Foto: Emile Hilgers)
Alwin van Laar in de gymzaal aan de Josephstraat, waar Kenan Bajramovic de trainingen leidt van de senioren van Team Agua. (Foto: Emile Hilgers) (Foto: Emile Hilgers)

Brazilian jiu-jitsu fysiek zwaar en uitdaging voor ex-judoka

Rotterdam - In sportcentrum De Sportmotor bij Zuidplein wordt zondag 21 januari het Rotterdam Brazilian Jiu-Jitsu Open gehouden. Deelnemers uit diverse landen vechten in verschillende categorieën, met ditmaal ook poules voor licht- en zwaargewichten boven 35 jaar. Alwin van Laar is blij dat hij voor eigen publiek nu ook bij de masters kan deelnemen. "Bijna alle toernooien hebben leeftijdsklassen, omdat je deze sport tot op latere leeftijd kunt blijven beoefenen."

Door Emile Hilgers

"Ik doe pas twee jaar aan deze sport", vertel de 44-jarige vechter van Team Agua, dat het jaarlijks toernooi organiseert. "Ik heb vanaf mijn jeugd gejudood, onder meer bij Tino Hoogendijk in Vlaardingen. Dat ging steeds slechter nadat ik mijn kruisbanden had gescheurd. Bij judo vecht je het grootste deel van een wedstrijd staand. Ik hield dat op een gegeven moment niet meer vol en heb toen voor Brazilian jiu-jitsu gekozen."

Bij Brazilian jiu-jitsu (afgekort BJJ) is het doel in een grondgevecht een dominante positie te krijgen en te zorgen dat de aanvaller zo snel mogelijk afklopt. Doordat er naast fysieke kracht ook veel techniek bij komt kijken, kan een kleine, zwakke sporter winnen van een sterkere grote tegenstander. "Als je de spelregels kent, is het gaaf om te zien", zegt Alwin. "Vooral voor een leek is soms wel moeilijk te volgen wat er precies gebeurt. Een partij gaat ook heel snel. Er zijn geen rustmomenten, zoals het mate bij judo."

Terwijl hij een filmpje laat zien van één van zijn eigen partijen, legt Alwin uit dat hij twee punten scoorde met een 'take down'. Daarna kreeg hij drie punten voor een 'pass' en moest zijn tegenstander 'submitten' (afkloppen). "Die ronde duurde niet heel lang, maar als geen van beide opgeeft, duurt een wedstrijd vijf minuten en kom je helemaal kapot van de mat."

"Ik ben vooral fysiek sterk", weet Alwin. "Mijn teamgenoten noemen mij lomp, ik win vaak op submission. Maar inmiddels heb ik ook wel geleerd hoe je een partij helemaal uit kunt vechten en op punten kunt winnen, door bijvoorbeeld te zorgen dat je niet gekanteld wordt."


Tot nu toe heeft de Rotterdammer drie keer deelgenomen aan een toernooi, twee keer de Dutch Open en één keer de European Open. Alle keren won hij goud. Hij zegt er direct bij dat het Europees kampioenschap eind 2017 was georganiseerd door de Amerikaanse bond, en daardoor minder status heeft. Hij hoopt dit nieuwe jaar na de Rotterdam Open nog meer toernooien mee te kunnen doen.

"Het is best zwaar om achter elkaar een aantal rondes te moeten vechten, maar ik vind het een leuke sport. Ik kan nog goed meekomen, al zeg ik het zelf. Met judo was ik vooral staand goed, met Brazilian jiu-jitsu blijk ik ook op de grond mijn mannetje te staan. Er zijn meer trucjes en dat het een zware sport is, zie ik als een extra uitdaging. Dat maakt het nóg leuker."

Meer berichten
Shopbox