Afbeelding

‘Seks onder ouderen niet als probleem of taboe zien’

Algemeen 58 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht via www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zélf een bericht plaatsen!

Behoefte aan intimiteit en seks is niet leeftijdsgebonden. Buiten dat het fijn is, draagt het bij aan fysieke en mentale gezondheid. Toch blijkt uit onderzoek dat het Nationaal Ouderenfonds uitvoerde, dat 78 procent van de ouderen verlangt naar meer intimiteit. Hier moet verandering in komen vindt Conny Faber van Voor Intieme Zorg.

Voor Intieme Zorg is een bemiddelingsbureau dat is opgericht om ouderen en mensen met een beperking tegemoet te komen in hun behoeften op intiem gebied. ‘De intieme zorg die onze aangesloten dienstverleners leveren is ter bevordering van het lichamelijk, emotioneel en sociaal welzijn van de klant’ vertelt Faber. ‘Of dit nu thuis of in een verzorg- of verpleeghuis is’ vult ze aan.

‘Het verlangen naar intimiteit kan zich vertalen in een verlangen naar seks, ook wanneer iemand op leeftijd, kwetsbaar, beperkt of ziek is’ aldus Faber. ‘Veel ouderen missen deze intimiteit en hebben hier wel behoefte aan.’ Volgens onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds vinden ouderen een goed gesprek voeren, gehoord worden, verbondenheid op emotioneel vlak, aanrakingen en seks de belangrijkste vormen van intimiteit. Voor intieme Zorg kan in al deze vormen van intimiteit voorzien.

Zorgprofessionals en familieleden weten niet altijd hoe ze met vragen rondom intimiteit en seksualiteit om kunnen gaan. Dit kan tot lastige en ongemakkelijke situaties leiden voor de zorgprofessional en/of familie, maar ook voor degene die er behoefte aan heeft. Faber: ‘Zie intimiteit en seks niet als probleem of taboe. Pas als je dit bespreekbaar maakt kom je er achter of iemand hier behoefte aan heeft.’

Faber: ‘De dienstverleners die aangesloten zijn bij Voor Intieme Zorg hebben zo nodig een zorgachtergrond waarbij rekening gehouden kan worden met een uiteenlopend ziektebeeld of vorm van beperking. Maar ook als er in het netwerk van de klant geen mogelijkheid is om intieme contacten te leggen, biedt Voor Intieme Zorg de helpende hand.’

Voor Intieme Zorg is in te schakelen in de regio Rotterdam, Capelle aan den IJssel, BAR-gemeenten, en Drechtsteden. Zie www.voorintiemezorg.nl voor meer informatie.

Uit de krant

Uit de krant