pilot Kunstfanaatjes babytour in het Gemeentemuseum, Den Haag
pilot Kunstfanaatjes babytour in het Gemeentemuseum, Den Haag Foto: Bram Vreugdenhil

Wist je dat baby’s best zelf kunst kunnen uitzoeken?

Algemeen 108 keer gelezen

Rotterdam - Baby’s die een kunstwerk voor boven de bank uitkiezen. Het lijkt misschien onmogelijk, maar baby’s hebben wel degelijk een eigen smaak wat beeldende kunst betreft. Op zondagmiddag 17 juni organiseren Kunstfanaatjes en Kunstuitleen Rotterdam aan de Goudsesingel 268 de Kinder-Kunstsalon waarin baby’s vanaf drie maanden oud zelf de kunst in huis mogen bepalen.

Daan van Golden, Iwan Smit, Iris van Dongen of zouden toch Robert Zandvliet of Erik van Lieshout favoriet zijn? Een enorm doek, een klein werk, abstract of figuratief, kleurrijk of juist heel ingetogen – welke kunstwerken zouden de allerkleinsten aanspreken? Met een aanbod van ruim 11.000 kunstwerken die te huur en te koop zijn, is Kunstuitleen Rotterdam een van de meest uitgebreide uitleencollecties van het land. Voor iedere smaak en voor iedere ruimte is er iets te vinden.

Vanaf ongeveer drie maanden oud kunnen baby’s vormen en kleuren onderscheiden. Het bestuderen van interessante vormen, lijnen en kleuren bevordert de neurologische verbindingen in de hersenen en leidt tot een groot observatievermogen. Een stimulerende omgeving is belangrijk voor jonge kinderen, omdat 85 procent van de hersenen zich ontwikkelen in de eerste paar levensjaren. Hun voorkeur ‘vertellen’ ze ons met hun lichaamstaal. Baby’s fixeren zich bijvoorbeeld op een detail, glimlachen, proberen een werk aan te raken of draaien resoluut hun hoofd weg.
Het feestelijke event op zondag 17 juni in Kunstuitleen Rotterdam is onder andere geïnspireerd op het onderzoek van dr. Kathy Danko-McGhee, voormalig hoofd Educatie van het Toledo Museum in de Verenigde Staten. Haar onderzoek, naar het effect van visuele ervaringen op de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen, waarvoor ze tal van onderscheidingen ontving, is de basis voor educatieve programma’s overal ter wereld. Eerder onderzoek gaf aan dat baby’s het liefst naar gezichten en contrastrijke zwart-wit tekeningen kijken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant