Op een gemiddelde vrijdag lijkt het bij Mixed People wel een bijenkorf. Een hele gezellige bijenkorf. Kappers en klanten kletsen enthousiast bij en op de achtergrond klinken zonnige klanken.
Op een gemiddelde vrijdag lijkt het bij Mixed People wel een bijenkorf. Een hele gezellige bijenkorf. Kappers en klanten kletsen enthousiast bij en op de achtergrond klinken zonnige klanken.

Bij de kappers van Mixed People is niemand (dus iedereen) de baas

Algemeen 468 keer gelezen

Rotterdam - ‘Als je niet voor een baas wil werken moet je het zelf doen’, is het levensmotto van Paulo Furtado da Veiga en zijn vrouw Jolanda. Ze zijn beiden zelf kapper, maar faciliteren in hun Barbershop Mixed People in het Oude Westen ook zzp’ers die vakkundig én met plezier de schaar en het scheermes hanteren. “Wij bieden werkplekken, kopen onze producten groot in én zorgen dat er genoeg schone handdoeken zijn”, lacht Jolanda.

Door Els Neijts

Op een gemiddelde vrijdag lijkt het bij Mixed People wel een bijenkorf. Een hele gezellige bijenkorf. Kappers en klanten kletsen enthousiast bij en op de achtergrond klinken zonnige klanken. Er worden - letterlijk en figuurlijk - opvallend veel klanten geknipt en geschoren. Bij kappers én klanten zijn de mannen in de meerderheid, maar vrouwen en meisjes zijn bij Jolanda en Ashley in goede handen.

Ashley is krullenexpert. “Ik weet echt alles over krullen”, beaamt ze. “Vooral jonge meiden willen weten wat ze met hun haar kunnen doen want iedere krul is anders.” Dat de mannen in de meerderheid zijn, stoort haar totaal niet, integendeel. “Ik ken mannen die hier iedere week komen om fris het weekend in te gaan, ik heb er thuis één. Bovendien vind ik het leuk om te laten zien dat ook vrouwen hun mannetje kunnen staan. Mijn vader Carlos werkt hier ook. Hij was al jong vader. Daardoor is onze relatie heel informeel. Net als de sfeer hier.”

Paulo, Jolanda en de andere kappers hechten veel waarde aan het informele karakter van hun shop. “Oja”, verzekert Jolanda. “We werken hard maar we doen ook wel eens gek, maken een dansje of we kibbelen. We zijn er van overtuigd dat ieder van ons zonder eigenbelang kwaliteit wil leveren maar het ook gezellig wil hebben én zichzelf moet kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor de klanten, al kom je in je trainingspak.”

Toch gelden er een paar huisregels. Paulo:” Ik heb meer een straatinstelling dan Jolanda maar je kunt hier natuurlijk niet met een biertje of jointje binnenlopen. En wie hier wil werken kan niet alleen komen als het hem uitkomt. Bij vrijheid horen fatsoensgrenzen.”

De kappers van Mixed People zijn een mix van ervaren en jong en hebben deels hun eigen klanten. John is een ‘oude rot’, autodidact en volgens Jolanda wandelende marketing. “Als hij geen klanten heeft, haalt hij ze gewoon van de straat. Tot de wijkagent aan toe.” John knipt al veertig jaar maar waardeert de sfeer in de barbershop erg. “Mijn stiefvader was mijn eerste proefkonijn. Ik was dertien maar het ging meteen goed. Daardoor was ik in mijn schooltijd al thuiskapper. Ik heb het blijkbaar in mijn handen én ik voel het DNA van mijn klanten.”

Meer weten? Kijk op www.barbershopmixedpeople.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant