Afbeelding

Heel trots op terugkeer Avondvierdaagse IJsselmonde

Algemeen 106 keer gelezen

Rotterdam - Dit is een ingezonden bericht. Wil je ook iets insturen? Dat kan via www.dehavenloods.nl!

“De avondvierdaagse in juni gaat niet door”, aldus het bericht in De Havenloods van woensdag 27 mei 2015. Het toenmalige bestuur van speeltuin Varkenoord heeft het zich aangetrokken en het initiatief genomen om de avondvierdaagse in IJsselmonde te faciliteren vanuit de speeltuin.

Dan nog heb je geen vrijwilligers om het mogelijk te maken.

Via social media, familie, vrienden, kennissen en hieromheen een groot netwerk hebben we zo’n 30 vrijwilligers bij elkaar kunnen brengen die, onvoorwaardelijk, hun steentje wilden bijdragen. In hun vrije tijd. Waarom? Gewoon omdat het kan, omdat we willen verbinden, omdat we bewegen en het samenbrengen van mensen belangrijk en ook leuk vinden. Geen professionals. Gewoon een groep bewoners, ook vaak opa’s en oma’s, vaders en moeders die dit leuk vinden. Iets doen voor de maatschappij.

In november 2015 gestart met de eerste vergadering. Inventariseren wat er nodig is, wat komt erbij kijken? Dat is best nog aardig wat. Er dient een vergunning te worden aangevraagd bij de gemeente, Immers lopen we met een grote groep mensen over de openbare weg. De gemeente wil hier graag van op de hoogte zijn vanwege o.a. de veiligheid. Hulpdiensten willen ook graag weten wat er in de omgeving speelt. Verkeersregelaars dienen te worden aangesteld. Niet zomaar. Een verkeersregelaar moet een e-learning traject volgen en moet ook verkeersexamen doen. Logisch, het gaat immers om de veiligheid van de wandelaars, die voor een zeer groot deel uit kinderen bestaan, daar wil je toch veilig voor zorgen.

De vergunning vraagt van ons ook een draaiboek en een calamiteiten-plan.

Verder moeten ook de routes worden uitgestippeld en met het huidige verkeersbeeld valt dat niet altijd mee. We willen zo snel mogelijk doorstromen, maar soms ontkom je niet aan stoplichten op zeer drukke kruispunten. Je kunt je voorstellen dat de verkeersregelaar het er maar druk mee heeft. Uiteindelijk is de ouder/begeleider/verzorger eindverantwoordelijk, dus fijn is dat ook zij de verkeersregelaars begrijpen als ze even worden tegengehouden.

Medailles moeten gesorteerd worden. Ook een hele klus. Je wilt immers dat de juiste medaille bij de juiste wandelaar terecht komt.

Zo’n 4 à 6 keer per jaar komt er een kernteam bij elkaar en zo’n 3 keer per jaar met alle vrijwilligers.

Nu 3 jaar verder, kan ik wel zeggen dat we inmiddels 3 succesvolle edities hebben gehad van de avondvierdaagse in IJsselmonde. Er is een nieuw bestuur in de speeltuin waarvan we de locatie mogen blijven gebruiken als start en finish. We zijn nog steeds lerende en we verbeteren ons iedere keer. Maar we blijven vrijwilligers, we blijven bewoners, opa’s en oma’s, vaders en moeders die dit, overigens zonder enige vorm van subsidie, en zonder enige vorm van vergoeding, ieder jaar weer zo goed mogelijk proberen te organiseren in onze vrije tijd.

Zeer trots ben ik dan ook op deze vrijwilligers. Het zijn deze vrijwilligers die zich verdienstelijk maken met de zorg om de ander en die het mogelijk maken om de avondvierdaagse ieder jaar weer mogelijk te maken.

De editie van 2018 zit er weer op. Ondanks één dag afgelasting vond ik het weer geweldig om mee te helpen organiseren. Constructieve opbouwende feedback is welkom. Het maakt het mogelijk dat we het volgend jaar weer een stukje beter kunnen doen dan dit jaar.

Namens alle vrijwilligers; dank voor jullie deelname en hopelijk tot volgend jaar. De avond4daagse in 2019 is van 20 t/m 23 mei.

Willem de Vries - vierdaagseijsselmonde@gmail.com

NB: Wil je ook meehelpen? We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant